Siirry sisältöön
Airut 8/2019

Lahjoita valkoinen keppi tai suurennuslasi!

Kuvassa näkyy valkoinen keppi ja sen käyttäjän musta lenkkitossu ja farkun lahje. Maassa näkyy metroaseman lattian keltaista kontrastiraitaa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Else Kyhälä

Näkövammaisyhdistykset keräävät parhaillaan valkoisia keppejä ja suurennuslaseja, jotka SPR toimittaa eteenpäin kriisialueille.

Teksti Marika Mäkinen
Kuva Else Kyhälä

Näkövammaisten liitto jäsenyhdistyksineen ja ruotsinkielisten näkövammaisjärjestö Finlands Svenska Synskadade keräävät käytöstä poistettuja, ehjiä ja toimintakuntoisia suurennuslaseja ja valkoisia keppejä.

Apuvälineet luovutetaan marraskuussa Tampereella pidettävien Apuvälinemessujen yhteydessä Suomen Punaiselle Ristille luovutettavaksi edelleen katastrofialueilla asuvien näkövammaisten käyttöön.

Kansainvälisen avun suunnittelija Outi Amanor SPR:n logistiikkakeskuksesta Tampereelta kertoo, että pyyntö saada apuvälineitä tuli alun perin Tadžikistanin Punaiselta Puolikuulta. Tadžikistanissa SPR tukee muun muassa katastrofivalmiutta ja yhteisöjen terveyttä ja hyvinvointia edistäviä hankkeita.

– Emme tarkalleen vielä tiedä, minne muualle valkoiset kepit menevät, mutta osa niistä lähtee juuri Tadžikistaniin, Outi Amanor sanoo.

SPR on aiemmin kerännyt kriisikohteisiin vammaisten apuvälineitä yhteistyössä Abiliksen kanssa.

Tampereen Kalkussa sijaitseva logistiikkakeskus ylläpitää SPR:n kansainvälistä auttamisvalmiutta. Siellä valmistellaan myös terveysasemia ja 160-paikkaisia kenttäsairaaloita, jotka voidaan tarvittaessa kuljettaa katastrofialueille.

– Myös näihin yksiköihin lähetetään apuvälineitä, Amanor kertoo.

– Jos sinulla on käytöstä poistettuja, ehjiä valkoisia keppejä ja suurennuslaseja, osallistu keräykseen ja auta katastrofialueiden näkövammaisia, kannustaa järjestöpäällikkö Markku Möttönen Näkövammaisten liitosta.

Valkoiset kepit voi toimittaa omaan alueyhdistykseen viimeistään syyskuun loppuun mennessä.