Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 10/2019
Pääkirjoitus

Suu auki ja avuksi!

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Näkövammaisten liitossa loppuvuosi on kiireistä, mutta myös näkyvää aikaa. Siihen osuu näkövammaisyhteisön teemapäivien suma: maailman näköpäivä, eilen vietetty Valkoisen kepin päivä ja Sokeain viikko.

Tänä syksynä liitto yhdessä Finlands Svenska Synskadaden kanssa tulee näkymään Sokeain viikolla 10.–17.11. kaksikielisellä kampanjalla, joka toteutetaan sosiaalisessa mediassa ja joukkoliikenteen digitaalisilla näytöillä Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Vaasassa.

Kampanja jalkautuu lisäksi 12.11. Espooseen kauppakeskus Isoon Omenaan, jossa ohikulkijat saavat oppaan kanssa kokeilla liikkumista silmät kokonaan tai osittain peitettyinä kauppakeskuksen hisseissä, liukuportaissa ja rappusissa.

Kampanjalla halutaan muistuttaa, että näkövammaisia ihmisiä liikkuu siellä, missä muutkin ovat ja että aina näkövammaisuus ei näy ihmisestä päällepäin. Samalla tehdään tunnetuksi näkövammaismerkkiä ja rohkaistaan ihmisiä kysymään, tarvitaanko apua.

Sokean ihmisen liikenteessä tunnistaa yleensä valkoisesta kepistä ja opaskoirasta. Tavallisten kulkijoiden on myös helpompi mieltää selkeä sokeus kuin eriasteinen ja eri tavoin liikkumiseen vaikuttava heikkonäköisyys. Olipa kysymyksessä kumpi vaan, avun tarjoaminen tuntuu suomalaisilla olevan tiukassa. Kampanjalla haluamme muistuttaa, että kysyminen on sallittua. Avun saamisessa ja antamisessa ei lopulta ole kysymys siitä, onko opastusote juuri oikeanlainen, vaan kohtaamisesta, jossa kaikki voittavat.

Eilen valkoisen kepin merkkipäivänä julkistettiin Iiris-keskuksessa valkoisista kepeistä muodostuva tilataideteos. Teos jää pysyvästi Iirikseen muistuttamaan siitä, miten mukautuva ja ajaton apuväline valkoinen keppi on.

Ja vielä valkoisista kepeistä: liiton, sen jäsenyhdistysten ja Finlands Svenska Synskadaden valkoisten keppien keräys on päättynyt. Kepit luovutetaan Suomen Punaiselle Ristille vietäväksi maailman katastrofialueille Tampereella pidettävien Apuvälinemessujen yhteydessä 7.11.