Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 3/2020
Pääkirjoitus

Järjestötoiminta poikkeusoloissa

Markku Möttönen seisoo vaalean seinän edessä. Hänellä on ruskeat hiukset, silmälasit ja punainen, raidallinen paita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Markku Möttönen, järjestöpäällikkö

Koronavirusepidemia vaikuttaa laajasti koko yhteiskuntaan, niin myös järjestökenttään. Valtakunnalliset järjestöt, niiden jäsenyhdistykset ja pienimmätkin paikalliset yhdistykset peruvat vuosi- ja kevätkokouksiaan ja siirtävät niitä hamaan tulevaisuuteen. Yhdistykset eivät voi tässä tilanteessa noudattaa kirjaimellisesti omia sääntöjään. Jäseniltä odotetaan ymmärtämystä ja sitä toivottavasti löytyy.

Näkövammaisten liiton valtuuston ja hallituksen toimikaudet ovat päättymässä ja luottamushenkilövalinnat on tarkoitus tehdä uuden aloittavan valtuuston kevätkokouksessa. Todennäköistä on, että valtuusto kokoontuu vasta kesällä, ehkäpä jopa kesälomakauden jälkeen elokuussa. Ennustajaksi ei kannata ruveta. Valtuuston tärkeimpiä tehtäviä on valita valtuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja jäsenet. Valtuusto päättää myös liiton strategiasta. Luottamushenkilöhallinto on vastuussa liiton talouden ja toiminnan suuntaviivoista seuraavan nelivuotiskauden.

Vaikeissakin oloissa järjestödemokratian on toteuduttava. Kuusi liiton valtakunnallista jäsenyhdistystä ei ole valinnut valtuutettujaan ja kaikkien yhdistysten kokousajankohdista ei ole vielä tietoa. Edellä mainittu on painava peruste sille, että uusi valtuusto ei voi vielä kokoontua. Liiton valtuustossa jokaiselle jäsenyhdistykselle on taattu edustus- ja äänioikeus. Etäkokouskaan ei ole liiton sääntöjen mukaan mahdollinen eikä se itsessään edes takaisi järjestödemokratian toteutumista. Etäosallistumisen sallimisesta alkaa varmuudella keskustelu tulevalla valtuustokaudella. Niin pitääkin.

Järjestötoiminnan rahoitus on muutoksessa. Tätä ennakoi erityisesti Veikkauksen ympärillä meneillään oleva keskustelu. Järjestöjen on löydettävä uusia ratkaisuja rahoituksensa turvaamiseksi. Varainhankinnan merkitys korostuu entisestään.

Aikanaan alkavalle valtuustokaudelle valittavilta luottamushenkilöiltä on lupa odottaa heterogeenisen näkövammaiskentän tarpeiden tuntemista, yhteistyökykyä ja vastuunkantoa sekä valmiutta ei aina kaikkia miellyttäviin päätöksiin. Päätösten on perustuttava suunnitelmiin ja hyvään valmisteluun, ei päähänpistoihin.