Siirry sisältöön
Airut 3/2020

Liiton palvelut korona-aikana

Kuvituskuvassa lukee COVID19. O-kirjain on koronaviruksen mallinen punainen pyöreä pallo, jossa on tappimaisia ulokkeita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Kuva: Nadeem Rahimi / Shutterstock.com

Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia moniin liiton toimintoihin, mutta olemme edelleen täällä teitä varten!

Airut 3:n printtilehti myöhästyy noin viikolla painotalon muutoksesta ja postituksen sopimuksiin liittyvistä asioista johtuen. Muut versiot; Daisy-äänite, pistekirjoituslehti, Luetus-versio ja verkkoversio ilmestyvät  normaalin aikataulun mukaisesti. Pahoittelemme viivästymistä!

Liiton asiantuntija-, neuvonta- ja jäsenpalvelut toimivat puhelimitse, sähköpostitse ja etäyhteyksin. Kaikki yhteystietomme löydät sivulta nkl.fi/fi/etusivu/yhteys/henkilokunta.

Kasvokkaiset tapaamiset ja monet tapahtumat on jouduttu perumaan tai siirtämään. Suuri osa liiton työntekijöistä työskentelee etäyhteyksien kautta kotoaan käsin.

Kuntoutus-Iiris

Kuntoutustoiminta on keskeytetty Kelan määräysten mukaisesti, koska kasvokkain tapahtuva kuntoutus sisältää altistumisriskin. Suuri osa Kelan kuntoutuksen asiakkaista kuuluu THL:n määrittelemiin riskiryhmiin. Lisätietoja: kehittämispäällikkö Annamaija Ketola, p. 09 3960 4450, annamaija.ketola@nkl.fi, kuntoutuspäällikkö Ulla Hannula, p. 09 3960 4451, ulla.hannula@nkl.fi

Aviris-apuvälinemyymälä

Aviris-myymälä toimii puhelimessa, sähköpostitse ja verkossa. Myymälä on suljettuna ainakin pääsiäiseen asti. Ajanvarauksia myymälään otetaan vastaan yksittäisiltä asiakkailta vain, mikäli asiaa ei muuten ole mahdollista hoitaa. Tervetuloa ostoksille: www.aviris.fi, p. 09 3960 4700.

Opaskoirakoulu

Opaskoirakoulu jatkaa toimintaansa normaalisti. Opaskoirakoulu tekee päätökset koiran luovutuksista huomioiden koiran haltijan terveydentilanteen.

Taktiilin painotuotanto

Taktiilin tuotanto jatkuu normaalisti. Pistekirjoituslehdet, -tiedotteet, printti- ja opastetuotteet ovat tilattavissa kuten ennenkin. Toimitamme tilatut tuotteet postitse. Tilaukset ja tarjouspyynnöt: taktiili@nkl.fi

Iiris-keskus

Iiris-keskuksen info ja puhelinvaihde ovat toistaiseksi avoinna arkisin klo 8–16. Iiriksen pääovet ovat toistaiseksi suljettuina. Näkövammaismuseo on suljettuna, ja kevään Iiris-vierailupäivät on peruttu.

Ravintola Antell on suljettuna ainakin 13.4. asti. Annansilmät-Aitta on avoinna arkisin klo 11–16. Aukioloaikoja päivitetään tarvittaessa. Verkkokauppatilaukset, yritystilaukset ja materiaalitilaukset hoidetaan normaalisti.

Iiriksessä toimii monia muitakin organisaatioita. Kukin niistä tiedottaa omissa kanavissaan toimintansa jatkumisesta poikkeusoloissa.

Äänilehdet ja lukupalvelu

Näkövammaisten liiton jäsenyhdistykset ja muut äänilehtien julkaisijat joutuvat keskeyttämään monien äänilehtien julkaisemisen ainakin huhtikuun loppuun saakka. Vapaaehtoislukijat eivät voi lukea lehtiä, mutta koneäänen avulla tuotettavat äänilehdet ilmestyvät edelleen. Näkövammaisten liitto jatkaa ilmestyvien äänilehtien välittämistä verkossa ja cdr-levyillä mahdollisuuksien mukaan. Suoraan Daisy-soittimeen Luetus-kuunteluna, ilman cd-levyjä, ilmestyvät lehdet ja Celian kerhokirjat tulevat normaalisti, paitsi mahdollisesti osa ihmisäänellä luetuista lehdistä.

Jotta tavoittaisimme myös ne ihmiset, jotka eivät käytä esimerkiksi sosiaalista mediaa ja sähköpostia, Näkövammaisten liitto lähetti noin 4000 näkövammaiselle viikolla 13 Ajankohtaista Näkövammaisten liitosta -äänitiedotteen cd- ja Daisy-julkaisuina. Tiedote lähetetään säännöllisesti niin kauan kuin poikkeustila jatkuu.

ICT- ja Daisy-neuvonta palvelevat puhelimitse ja sähköpostitse digi- ja äänilehtiasioissa. Daisy-soittimen käyttö ja huolto sekä äänilehtiin liittyvät asiat: p. 09 3960 4040 ja daisy@nkl.fi. Digilaitteiden ja digipalveluiden neuvonta näkövammaisille: p. 09 3960 4000 ja it-neuvonta@nkl.fi. Puhelinpalvelut ovat avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 9–15 ja ke–pe klo 12–15. Muulloin voit jättää soittopyynnön. Kerro vastaajaan nimesi ja mitä asia koskee, niin soitamme sinulle takaisin. Jos saat äänilehtiä suoraan Daisy-soittimeen Luetus-kuuntelun kautta ja haluat enemmän kuunneltavaa, otathan yhteyttä puhelinpalveluumme, niin kerromme lisää.

Luetus-kuuntelulaitteiden asennus on toistaiseksi keskeytetty, eikä Iiriksessä vastaanoteta Daisy-laitteita huoltoon eikä palautuvia laitteita. Sovi laitteen palautuksesta postitse Daisy-neuvonnan kanssa.

Lukupalvelun toiminta on toistaiseksi keskeytyksissä. Tiedotamme asiasta, kun lukupalvelu jälleen käynnistyy.

Perutut tapahtumat

Pimé Café 13.5. on peruttu. Kesäkuun Pimé Cafén toteutuksesta päätetään myöhemmin.

Vammaisten yrittäjäpäivät 23.–24.4. perutaan ja pyritään järjestämään myöhemmin.

Olemme ohjeistaneet jäsenyhdistyksiämme keskeyttämään ryhmätoiminnot toukokuun loppuun asti, harkitsemaan huolella asiakastyön toteutuksia sekä siirtämään kevät- ja vuosikokouksiaan myöhempään ajankohtaan. Yhdistykset tiedottavat jäseniään toiminnan jatkumisesta.

Valtuuston kevätkokous

Liiton hallitus on kutsunut valtuuston koolle 15.–16.5., mutta koronavirustilanteen vuoksi kokousajankohtaa joudutaan todennäköisesti siirtämään. Kaikissa tapauksissa liiton nykyisen hallituksen toimikausi jatkuu valtuuston kevätkokouksen päättymiseen saakka. Valtuuston kevätkokouksen jälkeen alkaa valtuuston valitseman hallituksen toimikausi.

Kuunneltavaa verkossa

Liiton SoundCloud-tililtä soundcloud.com/nakovammaistenliitto löytyy paljon kuunneltavaa, kuten kuljetuspalveluiden toimivuus -webinaari, jossa kerrotaan tuloksia tuoreesta kyselystä, jossa kysyttiin, miten vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut toimivat eri puolilla Suomea. Kuunneltavissa ovat myös nuorten nettiradio Nyörin lähetykset, aiemmat oikeuksien­valvonnan webinaarit, sekä paljon muuta.

Ajantasaiset tiedot löytyvät liiton verkkosivuilta www.nkl.fi