Siirry sisältöön
Airut 2/2021

Koronan varjon alla

Piirros: maahan heijastuu ikkunasta koronaviruspallojen varjoja.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: As Good As Possible / Shutterstock.com

Vuosi sitten koronavirus alkoi levitä maailmalla. Palveluita suljettiin ja erilaisia rajoituksia otettiin käyttöön. Näkövammaiset ihmiset eri puolilta Suomea kertovat, kuinka koronavuosi on sujunut ja mitä heille nyt kuuluu.

Teksti Virpi Jylhä
Kuvat As Good As Possible / Shutterstock.com, Jarno Saapunki, Kaisu Miettinen, Taru Luukkala, Helena Taskila

Jarno Saapunki, Rovaniemi

Jarno Saapunki sininen verryttelytakki yllään.
Jarno Saapunki.

– Mieli on ollut koko ajan ihan valoisa ja toiveikas, mutta kyllähän mie odotan niitä rokotuksia ja sitä, että maailma olisi taas entisensä, rovaniemeläinen Jarno Saapunki, 46, sanoo.

Hän työskentelee Suomen Paralympiakomitean aluetoiminnan suunnittelijana. Kaikki työt ovat siirtyneet verkkoon etäkokouksiksi ja webinaareiksi.

Liikunnallinen mies on harrastanut aina urheilua, hän on pelannut maalipalloa maajoukkueessa ja lasketellut kilpaa. Nyt harrastuksiin kuuluu lähinnä lenkkeilyä, sillä viime vuosina Saapungin intohimon kohteena ollut keilailu on hallien sulkeuduttua ja kisojen peruunnuttua tauolla. Keilailuhallien kiinnimeno harmittaa Saapunkia siksikin, että keilaradoilla treenaaminen on ollut hänen ja hänen 12-vuotiaan poikansa yhteinen harrastus.

Pahentunut tautitilanne on harventanut kaupassakäyntien väliä. Jarno Saapunki käy kerran viikossa avustajan kanssa isommilla ostoksilla ja hoitaa pienemmät hankinnat lähikaupasta itsenäisesti. Ystävien ja sukulaisten tapaaminen on harventunut. Yhteyttä pidetään etäyhteyksillä ja WhatsApp-viesteillä.

– Onneksi sovellusten kanssa ei ole ollut isompia ongelmia. Olen pärjännyt hyvin ruudunsuurennusohjelmalla ja Mikropuheella, Jarno Saapunki kertoo.

Kaisu Miettinen, Kuopio

Kaisu Miettinen ulkoilemassa violetti kaulaliina kaulassa ja violetti takki päällä, kuulokkeet korvillaan.
Kaisu Miettinen.

Kaisu Miettinen, 54, viettää rauhallisesti soljuvaa elämää miehensä ja Tuuli-kissan kanssa Kuopiossa aivan Puijon tornin liepeillä.

Koronan myötä tapahtunut digiloikka ei ole haitannut Miettistä. Hänellä on aina ollut hyvät digitaidot ja videopuhelut olivat jo ennen koronaa käytössä yhteydenpitovälineinä. Koronan iskettyä Miettinen on auttanut monia sukulaisia opettamalla heille verkkokokousalustojen käyttämistä.

– Keväällä, kun koronasta ei tiedetty paljoa, minua ahdisti ja pelotti. Pelkäsin etenkin sitä, että olisin oireeton taudinkantaja ja tartuttaisin jonkun ystävän tai sukulaisen, Kaisu Miettinen kertoo.

– Nyt elämä on asettunut uomilleen. Arki sujuu ihan mukavasti. Odotan kyllä kovasti, että rokotukset saataisiin tehtyä.

Heikkonäköinen Miettinen kertoo, että turvaväleistä ja maskien käytöstä on tullut normaalia elämää, jota ei enää erityisemmin noteeraa.

– En ole kokenut maskeja muutoin hankaliksi, mutta silmälasini menevät huuruun ja se tietenkin vaikeuttaa liikkumista.

Kauppareissut hoituvat avustajan kanssa aamupäivisin, jolloin väentungoksia ei ole. Ravintoloihin tai kahviloihin ei Miettisen pariskunnalla tee mieli.

– Tilaamme annokset kotiin, jos haluttaa syödä jotain muuta kuin kotiruokaa.

Kunnostaan Kaisu pitää huolta joogaamalla ja jumppaamalla videoiden tahtiin. Ja käymällä avannossa.

– Olen todella iloinen siitä, että avantouintia korona ei ole rajoittanut, Kaisu Miettinen huokaisee.

Taru Luukkala, Turku

Taru Luukkala keltainen kaulahuivi kaulassaan.
Taru Luukkala.

Taru Luukkala, 50, on Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n puheenjohtaja ja jäsenenä muun muassa Näkövammaisten liiton valtuustossa, Opaskoirayhdistyksen hallituksessa, Turun Kynnys ry:n toimikunnassa sekä Turun esteettömyysraadissa. Aktiivinen nainen ei ole antanut koronavuoden lamaannuttaa. Välillä on tosin tarvittu kekseliäisyyttä järjestelyissä.

– Kokoontumisissa osa on ollut etänä ja osa paikan päällä. En ole ollut koskaan innostunut digitaalitekniikoista, Taru Luukkala naurahtaa.

– Menen mieluiten paikan päälle. En näe kuin hahmoja, mutta mielestäni keskustelu sujuu paremmin kasvokkain.

– Korona ei ahdista eikä tule uniin. Poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa tietenkin harmia. Monia tapahtumia on suunniteltu ja järjestelty isolla työllä ja sitten joudumme perumaan koko tapahtuman.

Opaskoira Hessu on ollut Taru Luukkalalle tärkeä apulainen. Kuljetuspalvelumatkat eivät riitä eikä Luukkala halua matkustaa bussilla nyt koronan jyllätessä.

– Kävelen Hessun kanssa yhdeksän kilometrin matkan keskustaan. Liikuntaryhmät ovat tauolla, joten tuleepahan liikuttua tällä tavalla.

Helena Taskila, Helsinki

Helena Taskila soittaa pianoa. Maassa makaa vaalea labradorinnoutaja.
Helena Taskila.

– Työvälineet ja harjojen tasauskone on työpajassa, joten käsitöistä on pitänyt luopua toistaiseksi, kertoo Helsingin Kalliossa asuva Helena Taskila, 27.

Musiikki on sitäkin vahvemmin Helenan arkipäivissä. Pan-huilu soi ja laulu raikaa. Välillä Helena istahtaa vanhan kouluharmonin ääreen tunnelmoimaan.

– Koronan vuoksi kaikki bändimme keikat on peruttu. Se voisi masentaa, mutta minä olen reagoinut tähän niin, että olen entistä lujemmin halunnut harjoitella ja kehittää taitojani muusikkona, Helena sanoo.

– Olemme bändin jäsenten kanssa hankkineet yhdessä videointivälineet ja opetelleet striimaamaan ja taltioimaan musiikkiamme. Korona on pakottanut opettelemaan uusia taitoja, Helena hymähtää.

Uusia taitoja on tullut myös ruoanlaittoon. Helena löysi avopuolisonsa kanssa Ruokaboksi-palvelun, joka toimittaa reseptin ja raaka-aineet kotiovelle. Helena kertoo, että he ovat löytäneet aivan uusia ruokia ateria­valikoimaansa.

– Elämä on sujunut ihan mukavasti, mutta odotan kyllä rokotuksia. Kaipaan päästä livekeikoille yleisön eteen. Ja haluaisin päästä taas ystävien kanssa kahviloihin istumaan ja juttelemaan.

Samaa taitaa haaveilla Helenan jaloissa loikova vaalea labradorinnoutaja Opas Ronja. Pullantuoksuinen kahvila olisi senkin mieleen.

Kuvissa haastateltavat ja pääkuvassa koronaviruspallojen varjoja lattiassa.