Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 1/2024
Pääkirjoitus

Ei pelkkää mustaa

Nainen, jolla on ruskeat olkapäille ulottuvat hiukset, joissa on vaaleita raitoja. Pyöreät silmälasit. Vaaleansininen paitapusero.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Kun tämä lehti tulee ulos, Suomella on uusi presidentti. Seuraavan kuuden vuoden aikana näemme, millaisen johtajan olemme valinneet. Vaikka presidentti ei ole sisäpoliittinen hahmo, hän voi olla vahva arvojohtaja ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja.

Helsingin yliopisto toteutti hiljattain selvityksen, jossa vammaisilta ihmisiltä kysyttiin, kuinka he kokevat oikeuksiensa toteutuvan. Selvisi, että oikeuksia loukataan jatkuvasti ja vammaisten ihmisten turvallisuudessa on pahoja puutteita. 75 prosenttia oli kokenut vammaisuuteen perustuvaa syrjintää viimeisen vuoden aikana. Palvelut toimivat sattumanvaraisesti eivätkä ihmisoikeudet aina toteudu. Ei ihme, jos monen vammaisen mielenterveys on koetteilla.

Mielenterveyden ongelmat ovat suomalaisten kansantauti. Työkyvyttömyyseläkkeistä 55 prosenttia on mielenterveysperusteisia. Joka viides suomalainen sairastuu jossain vaiheessa masennukseen. Tässä lehdessä alkaa ilmestyä sarja, Musta tuntuu, joka liittyy vaikeisiin tunteisiin ja niistä selviytymiseen. Pyöritämme myös Terveydeksi!-sarjaa, jossa keskitytään enemmän fyysiseen hyvinvointiin.

Ja pieni yllätys lukijoillemme: Airuella on nyt oma sarjakuva, Henna Räsäsen piirtämä Kuuntele Tomppaa. Jatkamme tällä tavoin näkövammaisyhteisön lehdessä julkaistavaa sarjakuvaa, kun vuodesta 1997 ilmestynyt Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Kajastus-lehden Mauri ja Mustis -sarjakuva lakkasi ilmestymästä. Luonnollisesti kuvailutulkkaamme sarjakuvamme. Eläköön saavutettava sarjakuva!