Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 6/2020
Pääkirjoitus

Mielen lihaksia harjoittamaan!

Jutta Saanila
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Jutta Saanila, Minun näköinen mieli -hankkeen koordinaattori

Mitä jos Suomen näkövammaiset ovatkin selviytymisen edelläkävijöitä? Jos näkemisen vaikeus ja kaikki sen ohessa tulevat hankaluudet luovatkin alustan uudelle elämänasenteelle? Sen kanssa ei selviä pelkästään vaikeista ajoista, vaan voi kasvaa ihmisenä ja saada merkityksen tunteen jokaiseen päivään. Tämän vision juuret ovat Pohjanmaalla, jossa Minun näköinen mieli -hankkeen ensimmäinen hakemus syntyi. Se lähti kehkeytymään puhelinringeissä keväällä, kun kielen kannat vapautettiin pienissä viiden hengen ryhmissä eikä kaihdettu mitään aihetta.

Kaikki perustuu luottamukseen. Jos luotat itseesi, niin luotat toisiin ja elämä kukoistaa. Kaikissa valmennuksissa ja puhelinringeissä saa puhua luottamuksellisessa ilmapiirissä ja tulee kuulluksi sellaisena kuin on. Ideana on luoda yhteinen, kuvitteellinen pata, jonne kukin osallistuja viskoo sitä, mitä hänellä on: kokemuksia, tunteita ja toiveita. Yhdessä hämmennämme ja hämmennymme syntyneestä padasta. Vaikka olisimme täyttäneet sitä raskailla ajatuksilla ja sietämättömillä tunteilla, voi syntyä uusi ja tuore alku, kullekin omanlainen.

Ohjaaja tuo pataan mausteita. Pippurina ja suolana toimivat läsnäolon tilaan tuovat harjoitteet. Myötätunto itseä kohtaan, kehon kuuntelun taito ja ajatusten havainnointi ovat tietoisuustaitoja. Tapahtui ulkoisesti mitä vaan, ihminen voi itse päättää, miten siihen suhtautuu. Vaikkei mieltänsä koskaan saa täysin hallintaan, niin sisäisiä näkymättömiä lihaksiaan harjoittamalla löytää jotain sellaista, jonka varassa voi nauttia onnellisesta ja merkittävästä elämästä.

Padat kutsuvat hämmentelijöitä. Ilmoittaudu minulle syksyllä alkaviin puhelinrinkeihin ja eri paikkakuntien patavalmennuksiin.

Minun näköinen mieli -hankkeeseen voi ilmoittautua: jutta.saanila@nkl.fi, p. 09 3960 4088.