Mielen solmut auki!
Minun näköinen mieli -hanke antaa vertaistukea ja auttaa jaksamaan puhelinrinkien, valmennusten ja uuden opaskirjan avulla.
– Hanketta tarvitaan yksinäisyyden, näköalattomuuden ja mielekkyyden puutteen vähentämiseksi. On selvästi yhteisöllisyyden tarvetta, hankkeen koordinaattori Jutta Saanila sanoo.
Minun näköinen mieli -hanke on pyörinyt Näkövammaisten liitossa runsaan vuoden. Jutta Saanilan lisäksi hankkeen osa-aikaisena suunnittelijana on liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijan työstä lainassa Elisa Montonen.
Hankkeen puhelinrinkeihin ja valmennuksiin osallistuneet näkövammaiset ovat saaneet apua ja vertaistukea.
– Juttelemme ringissä joka perjantai. Meitä on neljä osallistujaa ja vetäjä, sanoo alusta saakka mukana ollut harjavaltalainen Riitta Tillqvist.
– Puhelinrinki on kullan arvoinen. Olen ymmärtänyt, että toisetkin rinkiin osallistuneet ovat olleet tyytyväisiä. Aforismien kirjoittaminen Satakunnan Näkövammaisten Facebook-sivuille sekä läheisten ja näkövammaisen ystävän tuki auttavat myös jaksamaan.
Teemoitettua juttelua
Tunnin mittaiset puhelinringit kokoontuvat viidestä kymmeneen kertaan aina jonkin teeman äärelle.
Riitta Tillqvistin puhelinringissä aikuisena näkövammautuneet heikkonäköiset keskustelevat heikkonäköisyyteen liittyvistä ongelmista.
– Annamme ja saamme vinkkejä ja neuvoja muun muassa apuvälineistä sekä mahdollisuuksista käyttää avustajaa ja taksipalveluja. Ringin vetäjä on kertonut meille älypuhelimeen ladattavasta terveyssovelluksesta.
Jokaisella on oma puheenvuoro ja yhtä paljon aikaa puhua. Rinkien periaatteita ovat nimettömyys ja ehdoton luottamuksellisuus.
– Voi syvällisemmin tutustua toisiin ilman että on osa jotain sosiaalista ryhmää, josta sinut jo tunnetaan. Näin voi avautua ja luottaa toisiin, Jutta Saanila sanoo.
Koronaturvallisia valmennuksia
Kerrallaan neljä tuntia kestäviä valmennuksia on järjestetty kautta maan kasvokkain turvavälit huomioiden, kasvomaskeja käyttäen ja käsihygieniasta huolehtien.
Syksyllä järjestetään myös hybridivalmennuksia, jos koronaolosuhteet sen sallivat. Niissä osa ryhmäläisistä on paikalla, osa etäyhteydellä. Näin valmennuksiin voi osallistua asuinpaikasta riippumatta.
– Valmennuksissa korostuvat tietoisuuden taidot. Ensin tutkitaan ajatuksia, sitten, mitä tunteita kenelläkin on ja lopuksi, mitä kunkin kehossa tapahtuu. Näin päästään tekojen maailmaan, Jutta Saanila kertoo.
Useimmiten valmennuksissa on kaikkia kiinnostava teema, josta lähdetään liikkeelle. Tehdään tunteita herättävä harjoitus ja tutkitaan sen kautta heränneitä tunteita. Lopuksi on kehon kuunteluharjoitus, jossa kuunnellaan kehoa niin herkällä korvalla, että ymmärretään, mitä kehoon on kätketty.
– Näin voi tapahtua yllättäviä oivalluksia itsestä, Jutta Saanila rohkaisee.
Tervetuloa kaikki näkövammaiset!
Puhelinrinkien vetäjät ja suurin osa valmentajista ovat näkövammaisia. He ovat vapaaehtoisia ja saavat valmentajan ja puhelinringin vetäjän koulutuksen. Suurin osa valmentajista, puhelinrinkien vetäjistä sekä valmennuksiin ja puhelinrinkeihin osallistuvista ovat näkövammautuneet aikuisiällä. Mukana on paljon myös ikääntyneitä.
Jutta Saanila toivottaa tervetulleiksi toimintaan eri ikäiset ja eri tavoin näkövammaiset ihmiset, myös syntymästään saakka näkövammaiset.
– Syntymäsokeilla voi olla elämän suorittamista, kun täytyy kelvata kaikille. Hyvässä seurassa puhelinringissä tai valmennuksessa jatkuvasta suorittamisesta voi päästä eroon, Saanila kannustaa.
Kirja tulossa
Minun näköinen mieli -hankkeessa julkaistaan kesäkuussa kirja nimeltä Rohkeus – tietoisuuden työkalut valon ja varjon leikkiin.
Kirjan ovat kirjoittaneet Saanilan lisäksi Näkövammaisten liiton neuropsykologi Liisa Lahtinen ja 15 näkövammaista henkilöä.
Jutta Saanila suosittelee kirjaa paitsi jonkun asian kanssa kipuileville näkövammaisille, myös näkövammaisten ihmisten läheisille, näkövammaisuuteen liittyvän alan opiskelijoille ja näkövammaisten kanssa työskenteleville.
Lisätietoa kirjasta ja tilausohjeet löytyvät ilmoitusosiosta.