Siirry sisältöön
Airut 6/2023

Puhelinringistä vertaistukea

Eläkeläisnainen puhelimessa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Puhelinringeissä voi keskustella muiden näkövammaisten kanssa esimerkiksi arjen haasteista.
Kuva: Laura Oja

Kaikilla on haasteita, avun vastaanottokyvyssä vain on eroa. Minun näköinen elämä -toiminta tarjoaa uusia taitoja ja rohkeutta, joiden avulla voi edistää myönteisyyttä omassa ajattelussaan.

Teksti Mira Nieminen

Näkövammaisille tarkoitetun valtakunnallisen Minun näköinen elämä -toiminnan tavoitteena on tarjota ponnahduslauta omannäköiseen elämään. Elämänlaatu paranee ja mieli rauhoittuu, kun haasteita voi käydä läpi muiden kanssa.

Toiminta koostuu mielen hyvinvoinnin valmennuksista, puhelinringeistä ja podcasteista. Kaikessa toiminnassa on huomioitu saavutettavuus ja esteettömyys.

Toiminta pyörii vajaan 20 näkövammaisen vapaaehtoisen voimin. Koulutetut koollekutsujat ohjaavat puhelinrinkejä. Ne ovat yksinkertainen, mutta tehokas kokoontumistapa niille, jotka asuvat kaukana muista ja joilla ei ole aikaisempia kontakteja muihin näkövammaisiin.

Osallistuminen puhelinrinkeihin ei vaadi teknistä osaamista. Riittää, että osaa vastata puhelimeen. Teknisen puolen hoitaa koulutettu koollekutsuja, joka kerää puhelimen kokoustoimintoa käyttäen porukan kasaan ilman, että toisten puhelinnumerot näkyvät muille. Osallistua voi siis myös anonyyminä.

Puhelinrinkien koollekutsujat ovat myös keskustelun ohjaajia ja varmistavat psykologisen turvallisuuden porukan kesken. Ringin alussa sovitaan yhteiset pelisäännöt. Luottamuksellisuus on tärkeää.

Ringeissä kokoonnutaan erilaisten teemojen äärelle. Tänä vuonna on tavoitettu nuoria, näkövammaisten puolisoja tai muita läheisiä ja koottu yhteen opaskoirankäyttäjiä.

Puhelinringit ovat tavoittaneet jo yli 100 ihmistä. Rinkien päättyessä käydään vielä palautesoittokierros ja välitetään palautteet koollekutsujalle. Palaute palkitsee ja kannustaa jatkamaan vapaaehtoistyössä, josta ei saa palkkaa.

Eräs osallistuja kertoo, että hänen elämänsä oli muuttunut hankalaksi, ja hän valvoi yöt ja nukkui päivät. Hän tunnisti myös masennuksen oireet.

– Puhelinringin alkaminen oli pelastus. Sitä alkoi odottaa jo alkuviikosta eikä siinä malttanut päivällä nukkua. Samalla teki mieli touhuta kaikenlaista, ettei odottavan aika olisi niin pitkä. Kun ringissä sai vaihtaa kokemuksia, olo aina keveni. Hiljalleen vuorokausirytmikin muuttui takaisin normaaliksi, hän kertoo.