Siirry sisältöön
Airut 4/2021

Näkövammaisten keskustelukanavilla on tarjolla vertaistukea

Kannettavaa tietokonetta naputtavat kädet.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

Yhteisöllisillä Näkövammaisten keskustelukanavilla autetaan tietotekniikan pulmissa, puidaan järjestöelämää, annetaan ja saadaan vertaistukea, visaillaan, jaetaan ruokareseptejä ja pidetään levyraateja.

Teksti Marianne Tenhami
Kuva Shutterstock

Näkövammaisten liitolla on runsaat 70 näkövammaisille tarkoitettua, eri aihepiirejä edustavaa keskustelukanavaa, joilla kommunikoidaan sähköpostiviestein. Niiden lisäksi on myös muutama tiedotuskanava, joille ainoastaan välitetään viestejä ja tiedotteita, mutta niillä ei voi keskustella.

Kanavilla käydään varsin vilkasta vuoropuhelua: vähintään yhtä keskustelukanavaa seurasi viime vuonna 1 374 henkilöä ja niille lähetti vähintään yhden viestin 526 henkilöä.

Keskustelukanavat tarjoavat näkövammaisille ja näkövammaisyhteisöille mahdollisuuden matalan kynnyksen vertaistukeen ja tiedon jakamiseen verkossa. Monet näkövammaiset keskustelevat myös sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa tai Twitterissä, mutta kaikki eivät halua tehdä niin tai se ei jostain syystä ole mahdollista.

Keskustelukanavilla esiinnytään omalla nimellä, lukuun ottamatta anonyymille kirjoittamiselle varattuja kanavia.

Valinnanvaraa riittää

Toiset keskustelukanavat ovat hiljaisempia, toisilla keskustellaan ahkerasti. Yksi vilkkaista alueista on Järjestöpolitiikka, jossa keskustelu rönsyää varsinaisesta järjestöpolitiikasta aika ajoin hyvinkin erilaisten aiheiden pariin.

Tietotekniikka-, Matkapuhelimet- ja Apple-keskustelukanavilta saa lähes heti muiden keskustelijoiden vastauksia tietoteknisiin pulmiin. Luonto- ja Urheilu-alueilla keskustelu käy sesongista riippuen hyvinkin vilkkaana.

Opaskoirat-keskustelukanavalla annetaan ja saadaan vertaistukea opaskoiriin liittyvissä asioissa ja jaetaan koirankäyttäjien edunvalvontajärjestö Opaskoirayhdistyksen ilmoituksia.

Politiikka-keskustelukanava on tarkoitettu puoluepoliittiseen keskusteluun.

Osa keskustelukanavista on tietyille ryhmille. Naisille on Naiset-keskustelukanava ja täysin sokeat henkilöt keskustelevat Sokeat-keskustelukanavalla sokeuteen liittyvistä asioista.

Oma kanavansa on terveydelle, apuvälineille, kirjastolle, työllisyydelle, kielenhuollolle ja nuorisolle. Salonki-kanava on tarkoitettu ulkonäköön, esimerkiksi pukeutumiseen ja kauneudenhoitoon liittyvään keskusteluun. Myös retiniitikoille ja kuurosokeille on omat keskustelukanavansa.

Osa kanavista on tarkoitettu laajemmalle yleisölle: Opaskoirat-keskustelukanavan ohella on kaikille avoin opaskoirat-lista, jolle ovat näkövammaisten opaskoirankäyttäjien lisäksi tervetulleita näkevät hoitoperheet, opaskoirien kouluttajat ja peesarit.

Lähetä leike!

Ruoka-keskustelukanavalla jaetaan ruokareseptejä ja annetaan sokkoniksejä ruuan valmistukseen. Kaikki verkkosivut eivät ole saavutettavia näkövammaisten ruudunlukuohjelmille ja apuvälineille. Niinpä kanavalla on jaettu esimerkiksi kauppaketju Lidlin tarjouksia leikeviesteinä. Tämä tarkoittaa, että tekijänoikeuden suojaamia tekstejä, joita kirjoittaja ei ole itse laatinut, voi jakaa näkövammaisille, kunhan ne lähetetään sähköpostiviestin keskustelukanavalle niin sanottuina leikkeinä. Esimerkkejä leiketeksteistä ovat reseptien lisäksi vaikkapa laulujen sanat, runot, novellit ja raportit.

Kulttuuri-keskustelukanavan leikeviestejä ovat olleet muun muassa lehtijutut laulajista tai yhtyeistä ja kirja-arvostelut. Keskustelua kanavalla on käyty lapsuuden ja nuoruuden kirjamuistoista, jaettu konsertti-, elokuva- ja teatterikokemuksia, annettu nettilinkkejä kuunnelmiin tai musiikkikappaleisiin ja
kerrottu tarinoita Tarinapiirissä. Myös Näkövammaisten Kulttuuripalvelun ilmoitukset jaetaan kulttuurikanavalle. Korona-aikana kanavalla on pyörinyt levyraati: osallistujat ovat saaneet toivoa kappaleita tai aiheita levyraatiin ja toivotut kappaleet julkaistaan kerran viikossa. Kappaleita voi kommentoida kuten levyraadissa tehdään, kunnes seuraavat levyraadin kappaleet ilmestyvät.

Miten keskustelukanaville liitytään?

Näkövammaisten liiton ylläpitämien keskustelukanavien käyttö edellyttää henkilökohtaisen rekisteröitymistä, asiakassopimuksen allekirjoittamista ja palvelun käyttöehtojen hyväksymistä. Käyttöoikeutta myönnettäessä on esitettävä selvitys näkövammaisuudesta.

Asiakassopimuksen allekirjoitettuaan saa ohjeet keskustelukanaville liittymiseen ja voi liittyä niin monelle kanavalle kuin haluaa.

Palvelun käytössä on noudatettava Suomen lakia sekä palvelun käyttöehtoja, jotka sisältävät netiketin. Kiellettyjä ovat tiettyä henkilöä tai henkilöryhmää loukkaavat sekä asiattomat, muun muassa alatyylisiä ilmaisuja sisältävät viestit.

Epäasiallisesta kirjoittelusta kanavilla voi seurata huomautus tai määräaikainen kirjoituskielto. Ylläpitäjä voi myös toistuvan huonon käytöksen vuoksi poistaa palvelun käyttöoikeuden.

Palvelun moderoinnista vastaavat Näkövammaisten liiton nimeämät moderaattorit, jotka seuraavat kanavilla käytävää keskustelua. Moderoinnin linjauksista päättää erillinen netikettineuvosto.

Lisätietoja keskustelukanavista saat Näkövammaisten liiton digineuvonnasta, p. 09 3960 4000, digineuvonta@nkl.fi ja liiton verkkosivuilta osoitteesta nkl.fi/fi/keskustelukanavat.