Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 8/2019
Pääkirjoitus

Kun osaa puhua, on vahvoilla

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen, päätoimittaja

Työiässä olevia aikuisia näkövammautuu arvioiden mukaan vuosittain kolmesta neljään sataa. Ikääntyneenä näkönsä joko kokonaan tai osittain menettää vuosittain useampi tuhat ihmistä. Tätäkin lehteä lukee siis moni sellainen, jolle näkövammaisena eläminen on uusi ja pelottavakin tilanne. Kun arjen järjestelyt muuttuvat, myös minäkuva on rakennettava ainakin osittain uudestaan ja elämänlangasta saatava sillä lailla kiinni, jotta voi elää kyllin hyvää elämää.

Suomen Mielenterveysseuran jo eläkkeelle jäänyt pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti pohti kesällä Helsingin Sanomissa, millaista kyllin hyvä elämä oikeastaan on. Hän esitti kymmenen väitteen listan, joiden avulla kukin voi arvioida omaa elämäntilannettaan. En käy luettelemaan niitä kaikkia, mutta nostan esiin muutaman, joista erityisesti kriisin keskellä on apua.

Ensinnäkin omien selviytymiskeinojen tunnistaminen on keskeistä. Ihminen, joka on kotona oppinut puhumaan myös vaikeista asioista, on kriisin sattuessa vahvoilla. Puhumaan voi myös opetella, vaikka se ei olisi niin luontaistakaan. Elämän suurissa kriiseissä puhuminen on tehokas selviytymiskeino, jonka merkitystä ei voi koskaan liioitella, oli kuuntelijana sitten ammattilainen tai läheinen. Läheisiä Lahden mukaan olisi hyvä olla vähimmillään kuusi, yhtä paljon kuin tarvitaan kantajia, kun lähdetään viimeiselle matkalle.

Selviytymisen kannalta on myös merkityksellistä, että uskoo olevansa kyllin hyvä. Näönmenetyksen myötä usko omiin kykyihin ja selviytymiseen saattaa olla koetuksella, kun joistakin asioista ei enää kerta kaikkiaan selviä yksin. Se, millaisena aiemmin on itsensä mieltänyt, ei enää pädekään. Sen vuoksi on hyvä uskaltaa läpi elämän myös vapaasti vaihtaa roolia. Aikuisella ihmiselläkin on oikeus kehittyä ja jopa muuttua. Kun vielä muistaa, että kun toimii niin hyvin, kuin sillä hetkellä osaa, loppu menee kuitenkin niin kuin menee.

Apua näkövammautumisen kriisissä saa Näkövammaisten liitosta. Kymmenet eri alojen asiantuntijat ovat tukemassa juuri sinua, jotta eläisit jatkossakin kyllin hyvää elämää.