Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 1/2023
Pääkirjoitus

Kolme pointtia vaaleissa

Nainen, jolla on ruskeat olkapäille ulottuvat hiukset, joissa on vaaleita raitoja. Pyöreät silmälasit. Vaaleansininen paitapusero.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Hyvinvointialueet, Nato, Ukrainan sota ja Venäjän uhka, jengiväkivalta, inflaatio, ilmastonmuutos, julkinen talous, energia, sote-palvelut – siinä joitakin teemoja, jotka lienevät esillä eduskuntavaalimittelöissä.

Kun laadin tätä pääkirjoitusta, vaalikuume on nousemassa. Myös täällä liitossa olemme koonneet omat vaalikärkemme. Nyt nostamme esiin kolme teemaa: yhdenvertaiset mahdollisuudet työelämässä, oikeuden aktiiviseen kansalaisuuteen ikääntyneenä näkövammaisena ja järjestöjen rahoituksen turvaamisen.

Lähdemme siitä, että työ on perusoikeus ja vammaisilla ihmisillä tulee olla mahdollisuus työllistyä koulutustaan ja osaamistaan vastaaviin tehtäviin työkykyisinä. Ratkaisut työssä ovat yksilöllisiä, mutta työn ja työympäristön kohtuullisten mukautusten avulla vamman vaikutukset työkykyyn voidaan minimoida. Myös vammaisten ihmisten kokema työsyrjintä on tunnistettava nykyistä paremmin.

Muistutamme, että kun ihminen näkövammautuu iäkkäänä, hänen palveluntarpeensa ei suinkaan poistu. Henkilökohtainen apu ja kuljetuspalvelut ylläpitävät toimintakykyä näön menetyksestä huolimatta, mahdollistavat kotona arjen välttämättömien asioiden tekemisen ja osallistumisen kodin ulkopuolella.

Ja jotta kansalaisyhteiskunta ja oikeusvaltio toteutuvat, järjestöille on taattava pysyvä rahoitus. Näkövammaisten ihmisten tarpeiden ja tukitoimien paras asiantuntemus ja osaaminen ovat Näkövammaisten liitossa. Myös vertaistuen kotipaikka on järjestöissä.

Kokonaisuudessaan vaalitavoitteemme löytyvät verkkosivuiltamme. Saa mieluusti levittää!