Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 5/2020
Pääkirjoitus

Huolehditaan heikoimmasta lenkistä

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Kesäkuun alkupäivinä julkaistiin arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen johtaman asiantuntijaryhmän raportti, johon on koottu toimenpiteitä hyvinvoinnin ja tasa-arvon vahvistamiseksi koronaepidemian jälkihoidossa. Mukana työryhmässä oli myös Näkövammaisten liiton edustaja, järjestöjohtaja Sari Kokko.

Työryhmä esitti raportissaan, että yhteiskunnan eheyden säilymisen kannalta on huolehdittava kaikkien väestöryhmien hyvinvoinnista ja taattava, että kriisin jälkihoitoon tarvittavat voimavarat kohdistetaan oikeudenmukaisesti. Niin kuin suuret yhteiskunnalliset kriisit, koronakaan ei ole koetellut kaikkia suomalaisia samalla tavalla. Muun muassa vammaiset ihmiset, joiden arkea on kuormittanut esimerkiksi tukitoimien, palveluiden ja kuntoutuksen katkokset, ovat olleet lujilla. Myös vammaisten mahdollisuus työllistyä on heikentynyt kriisiä edeltävistä ajoista työttömyyslukujen noustessa muutenkin. Lisäksi yksinäisyyden ja siihen liittyvien mielenterveysongelmien laskua maksetaan pitkään.

Suomalaisen yhteiskunnan selviytyminen koronakriisistä linkittyy Kari Mäkisen työryhmän mukaan kuitenkin erittäin vahvasti juuri siihen, miten kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kriisistä selviytyvät. Sen vuoksi on yhä tarmokkaammin tehtävä työtä tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Tässä työssä avainasemassa ovat kansalaisjärjestöt, joita toivottavasti kuullaan jällenrakennustyössä ahkerasti.

Huomenna on keskikesän juhla, jota tänä vuonna on odotettu tavallistakin hartaammin koronakevään jälkeen. Juhannus herättää itsessäni haikeansuloisia tunteita: kunpa Suomen kiihkeässä tahdissa etenevän kesän voisi pysäyttää muutamaksi kuukaudeksi ja nauttia valoisista öistä pidempään

Toivotamme lukijoille lämminhenkistä juhannusta ja rentouttavaa kesää. Tapaamme seuraavan kerran elokuussa!