Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 9/2020
Pääkirjoitus

Joulu verkossa

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen, päätoimittaja

Tämäkään joulu ei ole täydellinen, ei minulla eikä suurimmalla osalla muistakaan. Saattaa jopa olla, että nyt joulu on epätavallinen ja epätäydellinen aivan poikkeuksellisella tavalla.

Monissa suomalaisperheissä takana on koettelemusten vuosi, jonka aikana henkistä painolastia on kertynyt taakaksi asti. Vuoden aikana arki on käynyt arvaamattomaksi. Takana on työttömyyttä, lomautuksia ja konkursseja, huolta ja mielenterveysongelmia sekä entistä tiivistyneempää yksinäisyyttä.

Joulu 2020 on siirretty suurelta osin verkkoon. Esimerkiksi monet juhlintaa rytmittävät kirkolliset tapahtumat, kuten Kauneimmat joululaulut, jumalanpalvelukset, hartaudet ja musiikkitapahtumat toteutetaan virtuaalisina. Joulurauhan julistus Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona luetaan ensimmäistä kertaa kaupungin historian aikana tyhjälle Vanhalle Suurtorille ja välitetään Yleisradion kautta.

Meillä, joilla on tarvittavat välineet ja taitoa käyttää niitä, ei ole hätää virtuaalijoulunkaan kanssa. Läheskään kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta osallistua verkkotapahtumiin. Onneksi on yksi ihan lyömätön väline, jolla voi tavoittaa lähes jokaisen: puhelin. Soitetaan läheisille, joiden kanssa emme voi fyysisesti tavata ja jutellaan. Annetaan aikaamme.

Omat lähimpäni ovat Helsingin lisäksi sijoittuneet Suomen kartalla kotiseudulleni Etelä-Pohjanmaalle ja Tampereen seudulle. Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä, millaisella joukolla uskallamme kokoontua. Henkilökohtaisista syistä tänä jouluna ovat erityisesti mielessäni pienten lasten vanhemmat: he, jotka ihmettelevät vastasyntynyttä ja he, jotka viettävät lapsensa kanssa joulun sairaalassa kamppaillen pelkoa vastaan.

Tänään vietämme vuoden lyhyintä päivää, on talvipäivän seisaus. Huomisesta alkaen menemme siis taas valoa kohti. Ei hätää, elämä voittaa! Rauhallista joulua!