Siirry sisältöön
Airut 6/2023

Lukuvinkkejä jouluksi

Kahdeksan kirjan kannet.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Jouluna on aikaa lukea. Kysyimme näkövammaisyhteisön toimijoilta ja työntekijöiltä, mitä kirjaa he haluaisivat vinkata Airuen lukijoille.

Koonnut Marika Mäkinen

Tytti Matsinen Jyväskylästä suosittelee:

Meri Valkama: Sinun, Margot, WSOY (äänikirja Celia)

Päähenkilö on itseni ikäinen ja omaan identiteettiin ja lapsuuden identiteetin suhteeseen liittyvä pohdinta on ollut itsellenikin ajankohtaista. Rakastan Berliiniä ja tunnen nostalgiaa, vaikka muurin murtumisesta minulla on vain halju muistikuva. Kirjan kerronta on elokuvallista. Upea lukukokemus!

Kari Vähänen Hämeenlinnasta suosittelee:

Viola Ardone: Lasten juna, Aula & Co (äänikirja Celia)

Tositapahtumiin perustuva romaani Italian sotalapsista. Koskettava kertomus sodan jälkeisestä Italiasta, köyhyydestä, vauraudesta, ystävyydestä ja heikompiosaisten auttamisesta. Suosittelen lukemista tai siis kuuntelemista kuten minä.

Tuomo Burman Kuopiosta suosittelee:

Vaula Norrena:  Littana – Kielletyn lapsen tarina, Teos (äänikirja BookBeat)

Tositarina kiellettynä lapsena Kiinassa syntyneestä tytöstä, joka muutti viisivuotiaana Suomeen. Kirja kertoo tytön elämästä ja sopeutumisesta suomalaiseen kulttuuriin. Mielenkiintoista on kiinalaisen ja suomalaisen kulttuurin välisten erojen kuvaaminen.

Virpi Jylhä Keravalta suosittelee:

Gwen Cooper: Homer-kissan uskomaton elämä – Pelottoman kissan tarina eli mitä opin rakkaudesta ja elämästä sokean ihmekissan seurassa, WSOY (äänikirja Celia)

Kuuntelin tämän kirjan äänikirjana vuosia sitten ja se jäi mieleen. Kirjan sankari on kissa, mutta tarina vie mennessään vaikkei kuuluisi kissaihmisiin. Lukiessa tulee hymy huulille ja välillä kyynel silmäkulmaan. Hyvin kirjoitettu tarina, josta ei malta päästää irti ja kun se on loppu, haluaisi lukea vielä lisää.

Hannele Ruokonen Helsingistä suosittelee:

Keigo Higashino: Namiyan puodin ihmeet, Punainen silakka (äänikirja BookBeat)

Ihana tarinoiden kudelma! Kaunis, kiehtova, lämminhenkinen ja ajatuksia herättävä teos, jossa myös hienosti mukana japanilaista kulttuuria. Todella nautinnollinen lukukokemus.

Kuuntelin kirjan äänikirjana BookBeatista. Juhani Rajalin sopi tämänkin kirjan lukijaksi loistavasti.

Tanja Rantalainen Helsingistä suosittelee:

Alice Munro: Hyvän naisen rakkaus, Tammi (painettu kirja)

Hurjimmankin joulukiireen keskellä kannattaa nauttia novelli Alice Munron kokoelmasta Hyvän naisen rakkaus. Nobel-palkitun Munron novellit järkyttävät terävänäköisyydellään ja jättävät hivelevämmän jälkimaun kuin mikään tryffeli.

Kirsti Reijonen Sodankylästä suosittelee:

Kari Kaulanen: Tunturin tuolla puolen, Väyläkirjat (äänikirja Celia)

Kaulasen trilogian ensimmäinen osa, Tunturin tuolla puolen löytyy äänikirjana Celiasta ja toinen osa on tuotannossa. Kirja kertoo turismin alkamisesta Länsikairassa. Kirja on sujuvaa kieltä ja sen henkilögalleria on persoonallinen.

Markku Möttönen Vantaalta suosittelee:

Mikko Mattlar: Olli Ahvenlahti, piano, Docendo (äänikirja BookBeat)

Hienoja tarinoita suomalaisen jazz- ja viihdemusiikin historiasta mieheltä, jota piano on seurannut 1950-luvulta lähtien. Kirjan nimikin on oivallinen, missä tahansa Ahvenlahti esiintyikin, esitteissä ja ohjelmissa luki ytimekkäästi Olli Ahvenlahti, piano. Ahvenlahden sukutarina oli minulle yllättävä, mutta mielenkiintoinen.