Päätöksenteon opiskelua
Kuherruskuukaudet ovat ohitse kunnallisessa luottamustoimessani ja päätöksenteon opiskelu on noussut osaksi arkea. Uutta asiaa on paljon. Kunta on tarjonnut yleistason perehdytystä, myös ulkopuolelta ostettua koulutusta, mutta yksityiskohtien oppiminen on vielä asia erikseen.
Jokainen valtuutettu hoitaa pestinsä tavallaan, mutta jos haluaa asioihin vaikuttaa, pitää perehtyä. Itselläni on kirjallisuudentutkijan ja toimittajan tausta, ja sieltä saadut opit ovat tärkein työkaluni myös luottamustoimessa. Olen tottunut etsimään tietoa ja selvittämään asioita.
Itse en edes ajatellut, että näkövamma olisi este, kun lähdin kuntavaaleissa ehdolle. Ensimmäinen joka asian paukautti, oli Ylen toimittaja, joka haastatteli minua valtuustokauden käynnistyessä. Havahduin, että ehkä moni todella miettii asiaa. Vastaus toimittajan kysymykseen oli selvä: näkövamma ei ole este luottamustoimelle. Haasteita se kyllä tuottaa, mutta on niitä näkevilläkin.
Tällä hetkellä itselleni juuri päätöksentekoprosessien ymmärtäminen on suurin haaste, eivätkä siihenkään liity näkemisen ongelmat millään lailla. Yksilön ominaisuudet, kuten halu ja tahto ottaa asioista selvää, ja tarvittaessa kysyä myös apua, ratkaisevat.
Muut haltuun otettavat asiat liittyvät yhteisön vakiintuneisiin käytäntöihin. Pitkään luottamustoimessa olleille kunnantalon henkilöstö on tuttua, samoin monet toimintatavat ja-mallit. Olen myös miettinyt, miten nostaisin näitä asioita esille saavutettavuuden näkökulmasta.
Jos jokin on este, niin ympäristön asenteet. Paksua nahkaa tarvitaan. Tästä huolimatta työ palkitsee. Siihen, miten esimerkiksi vammaispalvelut kunkin kotikunnassa pelaavat, voi parhaiten vaikuttaa olemalla itse siellä, missä päätökset tehdään.
Maria Loikkanen on enonkoskelainen kuntapoliitikko ja paluumuuttaja.