Siirry sisältöön
Airut 7/2021

Jari Aula: Kielet ovat intohimoni

Tummapartainen silmälasipäinen mies tonttulakki päässään seisoo keskellä katua. Takana värikkäitä taloja ja autoja kadun varsilla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Helsingin Huvilakatu on Jari Aulan rakas kotikatu, jonne muuttamisesta hän haaveili pitkään.
Kuva: Marika Mäkinen

Jari Aula on tuttu äänikirjan lukija ja radioääni, mutta mies on kääntänyt myös slovakialaista runoutta ja käynyt Naurun saarella ja Pohjois-Koreassa.

Teksti Markku Möttönen

Jari Aula on työskennellyt Yleisradion palveluksessa pian 40 vuotta. Hän oli äänessä ensi kertaa Ylen rinnakkais­ohjelmassa kesäkuussa 1982, ensimmäiset sanat eetteriin olivat: ”Siinä oli aluekatsaus”.

Jari Aulan toi etelään, niin kuin hän itse sanoo, Peräpohjolan raukoilta rajoilta Rovaniemeltä venäjän kieli ja kirjallisuus. Ne kiehtoivat ja alkoivat kiinnostaa häntä koulussa 1970-luvulla. Helsingin yliopisto tarjosi hyvää opetusta ja eniten vaihtoehtoja opiskeluun.

Radiokuuluttajana Jari Aula on saanut oppinsa legendaariselta radioääneltä Pentti Fagerholmilta. Fagerholm luotti ihmisiin eikä ylipaimentanut vaan antoi yleisohjeita kuuluttajan työhön.

– Hän huomasi, että olin kuunnellut radiota ja jätti minut yksikseen kuuluttajapöydän taakse eikä hengittänyt niskaan kaiken aikaa.

Aula on radiokuuluttajana saanut jakaa yhteisiä kokemuksia suomalaisten kanssa, niin iloja kuin suruja. Ensimmäisenä mieleen tulee presidentti Kekkosen kuolema 31.8.1986, jolloin Aula tuli aamuvuoroon.

– Ohjelmapäällikkö Heikki Peltonen istui kuuluttamossa, nyökkäsi ja sanoi, että nyt se sitten on tapahtunut. Kaikki ohjelmat laitettiin uusiksi.

– Radiokuuluttajan tehtävänä on myötäelää tilannetta ja kokea se kaikkien kuuntelijoiden kanssa.

Tummapartainen silmälasipäinen mies hymyilee tonttulakki päässään. Hänellä on punainen pusakka ja sinimustaruudullinen kauluspaita ja kaulassa vihreä kaulahuivi. Taustalla värikkäitä taloja.
Jari Aula aloitti Yleisradion palveluksessa vuonna 1982.

Hulluna kieliin ja matkustamiseen

Kielet ovat Jari Aulalle suuri kiinnostuksen ja intohimon kohde. Rakkaus kieliin kumpuaa lapsuudesta ja venäjän kielestä kiinnostus rönsyili erityisesti muihin slaavilaisiin kieliin. Hän on myös auktorisoitu venäjän, ukrainan, tsekin ja slovakin kielen kääntäjä. Aula on suomentanut Slovakian tunnetuimpiin runoilijoihin kuuluvan Miroslav Válekin runokokoelmia.

Kiinnostus kieliin on johdattanut Jari Aulan matkustamaan ympäri maailmaa. Hän kertoo käyneensä matkoillaan 165 itsenäisessä valtiossa. Joukkoon kuuluvat muun muassa kaikki Tyynenmeren itsenäiset saarivaltiot. Yarenissa Naurun saarella Aula vieraili, tietenkin, Naurun radion suorassa lähetyksessä. Muita mieleen painuneita muistoja ovat auringonpimennys Tulimaan lähellä ja kolmen päivän vierailu Pohjois-Koreassa.

– Pyongyang oli puolihämyisä paikka, jossa paloi joka toinen katuvalo. Kaupungissa oli turvallista, koska esiliinat olivat kaiken aikaa ympärillä. Oppaat poikkesivat protokollasta sen verran, että pääsin juhlimaan syntymäpäivääni keilahalliin viinilasilliselle saviruukkupajaan tutustumisen sijaan.

Äänikirjoja yli 900

Näkövammaisille Jari Aula on tullut tutuksi äänikirjan lukijana. Tähän mennessä hän on lukenut 912 kirjaa, viimeisimpinä Grigori Rodtshenkovin doping-kirja Voitto tai kuolema ja Pekka Hakon Linnunradalla, lähikuva kapellimestari Hannu Linnusta.

– Legendaarinen radioääni Carl-Erik Creutz johdatti minut äänikirjojen lukemiseen. Otin yhteyttä silloiseen Näkövammaisten Keskusliittoon, menin äänikokeeseen tammikuussa 1983 ja sillä tiellä ollaan. Ensimmäinen lukemani äänikirja oli Mirjami Hietalan Vihdoinkin vihreä.

Jari Aulan lempikirjallisuutta on tietopuolinen kirjallisuus. Hänellä on lämmin suhde kirjallisuuteen yleensä, vaikka vapaa-aikana ei enää tule luettua kovinkaan paljon. Kyllästyspiste kirjallisuuteen tulee montaa kautta. Äänikirjabuumi tuo kirjallisuutta monille läheisemmäksi ja voi houkutella lukemaan myös painettua kirjaa. Printtikirjan kuolemaan Jari ei usko.

Jouluna töissä

Monena jouluna Jari Aula on toivottanut joulurauhan julistuksen jälkeen radion kuuntelijoille omasta ja edustamansa yhtiön puolesta hyvää joulua. Kuuluttamossa tuntuu ihan samalta jouluna kuin muutenkin.

– Olet orpo piru, joka puhuu sadalle tuhannelle ihmiselle, etkä näe ketään. Vedät Suomen kansalle tunteikasta juhlahetkeä, mutta puhut tyhjille seinille. Hullu tunne.

Kuuluttamossa joulun tuntua luovat sähkökynttilät, joulukoristeet ja kuuntelijoiden lähettämät joulukonvehdit.

Voit kuunnella Jari Aulan pidemmän haastattelun osoitteesta soundcloud.com/nakovammaistenliitto/kielet-ovat-jari-aulan-intohimo