Siirry sisältöön
Airut 10/2018

Opasrobotti on uusi mahdollisuus liikkumiseen

Piirroskuva pienen koiran kokoisesta punaisesta pallomaisesta robotista, jolla on neljä pyörää, päässä punaiset korvat ja punaiset silmät ja rinnassa lukee "DD". Koirasta lähtee ulos kaikuluotaukseen viittaavia renkaita. Taustalla näkyy sumeasti koira, ihminen ja jokin seinä, ja näiden robottia lähinnä olevat reunat on korostettu punaisilla ääriviivoilla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Airuen taittajan näkemys opasrobotista.
Kuva: Aatu Komsi

Suomessa kehitetään paraikaa opasrobottia uudeksi vaihtoehdoksi näkövammaisen liikkumisen avuksi. Siinä auttamaan tarvitaan vielä näkövammaisia haastateltavia ja koekäyttäjiä.

Teksti ja kuva Marika Mäkinen
Piirros Aatu Komsi

Opasrobottiprojektin tavoitteena on kehittää käyttäjillä testattu opasrobotin prototyyppi, joka olisi jatkokehityksen jälkeen valmis kansainvälisille markkinoille. Robottia kehittää robotiikan huippuosaamista edustava Espoon Otaniemessä sijaitseva yritys GIM Robotics Oy. Hankkeen taustalla on emeritusprofessori Aarne Halme. Hän on aiemmin toiminut Oulun yliopistossa säätö- ja systeemitekniikan professorina ja Teknillisessä korkeakoulussa automaatioteknologian professorina.

Ennen GIMin perustamista Halme johti Suomen Akatemian Älykkäiden koneiden huippuyksikköä Otaniemessä, jossa keskityttiin nimenomaan palvelurobotiikan tutkimukseen. Sellaista edustaa myös opasrobotin kehittäminen. Hankkeen projektipäällikkönä on fyysikko Jyrki Luukko, jolla on vankka kokemus terveydenhuollon kentästä.

Opasrobotti sopii sellaisille käyttäjille, jotka eivät syystä tai toisesta halua tai voi ottaa avukseen opaskoiraa. Robotin markkina-alue tulee olemaan kansainvälinen, sillä se sopii myös sellaisiin maihin, joissa opaskoiria ei tuoteta tai niiden käyttäminen apuvälineenä on kulttuurisista syistä hankalaa.

– Opaskoirat eivät kuitenkaan ole uhattuna eikä opasrobotti pyri kilpailemaan niiden kanssa, Jyrki Luukko painottaa.

Ulkokäyttöön ja vaativiinkin olosuhteisiin

Projektille on saatu rahoitus kahdeksi ja puoleksi vuodeksi EU:n Eurostars-ohjelmasta, joka tukee kasvavien pk-yritysten kansainvälistymistä. Lisäksi sitä rahoittavat GIM itse, saksalainen robotiikka-alan yritys Locomotec sekä Business Finland ja sitä vastaava saksalainen rahoittajataho.

Locomotec myös jatkokehittää hankkeen aikana näkövammaisille tarkoitettua juoksuavustajaa. Sekä GIM että Locomotec rakentavat hankkeen aikana robottinsa valmiiksi kokeilukäyttöä varten.

Aarne Halme ja Jyrki Luukko
Opasrobotin kehittäjät Aarne Halme (vas.) ja Jyrki Luukko.

Opasrobotti on tarkoitettu ulkona liikkumiseen vaihtelevissa olosuhteissa, ja se pystyisi samankaltaiseen opastamiseen kuin opaskoira. Todennäköisesti se tulee liikkumaan pyörillä, painamaan alle 15 kiloa ja tarjoamaan lievän vedon. Ladattavan laitteen käyttöaika olisi vähintään kuusi tuntia.

Robotti hahmottaa ympäristöä tutkatekniikoilla ja erilaisilla sensoreilla, jotka havainnoivat ympäristöä ja esineitä ja mallintavat lähestyvien ihmisten liikkeitä. Keskeinen sensori robotissa on lasertutka LiDAR, joka pystyy tunnistamaan kohteita erittäin tarkasti ja näkemään jopa 50–60 metrin etäisyydelle. LiDAR-tutkaa käytetään jo esimerkiksi itseohjautuvissa autoissa, ja sen kyky nähdä vaikeissakin sääolosuhteissa kuten lumisateessa tai sumussa on parempi kuin ihmissilmän.

Robotin ja käyttäjän välinen kommunikointi tapahtuu kosketuksen, puheohjauksen ja muun audion yhdistelmällä. Tavoitteena on, että robottia pystyy säätämään käyttäjäkohtaisesti. Hinta-arviota Halme ei halua vielä julkistaa, mutta hän uskoo, että opasrobotin kustannukset tulevat olemaan halvemmat kuin opaskoiran.

– Tavoitteena on, että opasrobotti saataisiin lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi, jolloin se korvattaisiin käyttäjälle sataprosenttisesti, Halme sanoo.

Ilmoittaudu haastateltavaksi

Koska tarkoituksena on kehittää uusi apuväline nimenomaan näkövammaisille, on tärkeää saada käyttäjien näkökulma mukaan jo hankkeen alussa.

– Haluamme päästä haastattelemaan kirjavaa joukkoa eri-ikäisiä näkövammaisia henkilöitä ja saada heitä myöhemmin koekäyttäjiksi testaamaan robottia, Jyrki Luukko sanoo.

Myös opaskoirankäyttäjiltä voidaan saada arvokasta tietoa. Haastateltavat tavataan mieluusti kasvotusten, mutta myös puhelinhaastattelut voivat olla mahdollisia.

Haastateltavaksi voi ilmoittautua Jyrki Luukolle sähköpostiin jyrki.luukko@gimltd.fi tai soittaa numeroon 045 614 9231.