Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 7/2021
Pääkirjoitus

Kenen ääni kuuluu?

Nainen, jolla pitkät tummat hiukset, musta jakku ja musta pusero, jossa on punainen kuvio.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Sari Kokko, Näkövammaisten liiton järjestöjohtaja

Ajoittain on hyvä pysähtyä ajattelemaan, miten ja missä näkövammaisten ääni kuuluu. Kuuluuko se hiljaa vai kovaa? Saavatko äänensä kuuluville myös hiljaiset vai onko tämä kovaäänisten maailma?

Työmme pohja on liiton strategia, jonka takana on näkövammaisten ääni. Strategian ovat hyväksyneet liiton hallitus ja valtuusto, jonka jäsenet ovat itse näkövammaisia.

Vaikuttamistyö ja näkövammaisten arjen esiin tuominen on yksi liiton keskeisistä tehtävistä. Emme voi tuudittautua siihen, että salaperäinen joku muu tuo näkövammaisten ääntä kuuluville. Meidän on tehtävä se itse.

On oltava rohkeutta nostaa esiin ongelmia ja katsoa yhteiskunnan muutoksia tai lainsäädännön uudistuksia näkövammaisuudella värjättyjen silmälasien läpi.

Tuomme eri tavoin esille näkövammaisten tarpeita ja toiveita. Saamme tärkeää tietoa yksittäisiltä näkövammaisilta ja liiton eri toiminnoista sekä näkövammaisilta että näkeviltä. Kukaan ei yksin tiedä kaikkea. Kuunteleminen on taito, jota tarvitsemme.

Kun katson päättyvää vuotta, näen Suomen, jossa tapahtuu jatkuvaa muutosta. Näen työtä, jonka punaisena lankana on ollut näkövammaisten arjen sujuvuus. Näen hetkiä, joissa kerta toisensa jälkeen perustelemme ja kerromme, mitä tämä tai tuo tarkoittaa näkövammaisten elämässä. Hetkiä, joissa tunnemme jääneemme jumiin toistamaan samoja asioita sekä miettimään asenteiden ja ennakko-oletusten merkitystä.

Näen onnistumisia ja epäonnistumisia. Onnistumisten myötä voimme hymyillen sanoa ääneen, että näkövammaisten ääni kuului, eikä jäänyt varjoihin.

Kiitän kuluneesta vuodesta ja työstä, jota olemme yhdessä tehneet. Toivotan sinulle levollista joulua yhden itselleni rakkaan joululaulun sanoin.

”Rauhaa, joulurauhaa, muista joulusi pyhittää. Se vain mikä meissä on hyvää, meidän jälkeemme tänne jää.”