Siirry sisältöön
Airut 2/2022
Kiikarissa

Opaskoiran saa ottaa väestönsuojaan

Aurinkoisella kävelytiellä musta labradorinnoutaja, jolla on opaskoiran valjaat. Opaskoirankäyttäjästä näkyvät jalat. Hänellä on farkut ja mustat lenkkarit, sekä valkoinen keppi. Taustalla vilahtaa vaaleanpunainen polkupyörä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Sota Ukrainassa on herättänyt opaskoirankäyttäjien huolen siitä, saako opaskoiran ottaa mukaan väestönsuojaan.

Sisäministeriöstä ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä kerrotaan, että opaskoira pääsee käyttäjänsä mukana väestönsuojaan.

Opaskoiran käyttäjällä on lain suoma lähtökohtainen oikeus liikkua kaikkialle opaskoiransa kanssa. Sisäministeriöstä todetaan, että vaikka tarkkaa sääntelyä ei ole, opaskoira on apuväline siinä missä muutkin apuvälineet, esimerkiksi pyörätuoli, ja opaskoiran tulee päästä väestönsuojaan, jotta syrjimättömyyden periaate toteutuu.

– Asukkaat voivat keskustella siitä, miten väestönsuojassa toimitaan opaskoiran kanssa ja miten voidaan huomioida esimerkiksi koiria pelkäävät. On hyvä muistaa, että väestönsuojassa ollaan usein vain joitakin tunteja tai muutamia päiviä kerrallaan, SPEKistä kerrotaan.

Opaskoiran pääsyä väestönsuojaan ei voi myöskään estää vetoamalla allergiaan.

Sisäministeriön mukaan väestönsuojat on tarkoitettu ensisijaisesti ihmisten suojaamiseen. SPEKistä kerrotaan myös, että palvelukoirat ja diabeetikon hypokoirat voivat tehdä ohjeesta poikkeuksen.

Sininen neliskanttinen puhekupla, jossa lukee "Sanakartta". Sana "pankki" lukee puhekuplan oikealla puolella valkoisella taustalla. Puhekuplan oikeassa ylänurkassa on punainen pistekirjoitusmerkki.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Sanakarttapankin logo.
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Sanakarttapankki avataan toukokuussa

Näkövammaisten liitossa julkaistaan toukokuussa kansainvälisenä saavutettavuuspäivänä 19.5. sanakarttapankki.

Sanakartta on reitin sanallinen kuvaus, jonka voi kuunnella esimerkiksi omalla kännykällään ja joka toimii näkövammaisen ihmisen liikkumisen tukena.

Sanakarttapankki löytyy toukokuussa osoitteesta www.sanakartat.fi ja sinne voi jatkossa ladata sanakarttoja eri puolelta Suomea. Toiveena on jo alkuvaiheessa saada sanakarttoja liiton alueyhdistyksiltä.

Pankkiin tulee suomenkielisten sanakarttojen lisäksi ruotsinkielisiä sanakarttoja. Ruotsinkielisen sivuston osoite on www.verbalakartor.fi.

Sanakarttapankin avaaminen on yksi liiton Sano se sanoin -teemavuoden toimista, joilla kiinnitetään huomiota sanallistamisen ja kuvailun merkitykseen.

Liitto keräsi palautetta sidosryhmiltään

Näkövammaisten liiton sidosryhmäkyselyssä tiedusteltiin, miten vastaajat arvioivat liiton toimintaa asteikolla 1–5. Arvosanaksi saatiin 4,3. Erityisen tyytyväisiä liittoon olivat yksityisen sektorin vastaajat.

Näkövammaisten liittoa kuvattiin muun muassa asiantuntevaksi ja luotettavaksi.

Vastaajat saivat eniten tietoa liitosta liiton verkkosivuilta. Suosittuja tiedonsaantikanavia olivat myös kasvokkaiset tapaamiset, Näkövammaisten Airut ja Facebook.

Vastauksia kyselyyn saatiin 145. Sidosryhmäkyselyn tuloksia hyödynnetään Näkövammaisten liiton toiminnoissa.

Nainen, jolla on tummat kiharat hiukset ja silmälasit, pitää puhetta Aviris-myymälän tuotehyllyn vieressä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov.
Kuva: Marika Mäkinen

Liitto sai OrCam-lukulaitteita

Näkövammaisten liitto on saanut lahjoituksena Israelin Suomen suurlähetystöltä neljä OrCam-lukulaitetta.

Laitteet luovutti suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov ja sen vastaanottivat Näkövammaisten liiton puheenjohtaja Kari Vähänen ja toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen. Lahjoitus on arvoltaan noin 20 000 euroa.

Kolme lahjoitetuista laitteista jäi Näkövammaisten liittoon, muun muassa Kuntoutus-Iirikseen, ja yksi luovutettiin eteenpäin Jyväskylään Valteri-koulun Onerva-yksikköön, joka on erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden koulu.

SoundCloud-nosto: Minun näköinen mieli: Eräs tie ystävyyteen

Ystävyys ei ole itsestään selvää. Moni miettii, miten ystäviä saisi ja miten ystävyyssuhteita ylläpitäisi. Entä miten löytäisi ikiystävyyden, joka kestäisi kaikissa elämän liemissä? Hankekoordinaattori Jutta Saanila avaa ystävyyden saloja. Kuuntele podcast: soundcloud.com/nakovammaistenliitto/eras-tie-ystavyyteen

Twitter-nosto: Twitterissä ihmisyydestä

– Mikä tahansa vamma, ihminen luokitellaan rasittavaksi tai tyhmäksi, sanoo sokea ja pyörätuolissa istuva näyttelijä Petri Poikolainen.

– Kaikki olemme kuitenkin ihmisiä, ja jokainen meistä kaipaa rakkautta, kosketusta ja puheyhteyttä. #yhdenvertaisuus

Lue lisää: twitter.com/NKLry

15 %

maailman väestöstä on jollakin tavalla vammaisia. Valtaosa vammaisista ihmisistä asuu maailman köyhimmissä maissa.