Siirry sisältöön
Airut 7/2021

Kohtalona iso nenä

Näyttelijöitä ja kuorolaisia roolivaatteissaan. Osalla on valkoiset kauluspaidat, kahdella on värikäs viitta. Kahdella on musta hattu. Yhdellä on valkoinen pitsihattu. Yksi pitelee käsissään panhuilua.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Näkövammaisteatteri ja Kontrapunkti-kuoro tarttuivat klassikkoon, Edmond Rostandin Cyrano de Bergeraciin.
Kuva: Juha Jahkola
Teksti Marika Mäkinen

Näkövammaisteatteri on jälleen tarttunut klassikkoon, tällä kertaa Edmond Rostandin Cyrano de Bergeraciin. Esitys on Näkövammaisteatterin ja näkövammaisten Kontrapunkti-kuoron yhteisponnistus.

Nainen hymyilee ja pitää kasvoillaan valkoista koristeellista silmät peittävää naamiota, jossa on kultaisia koukeroita, helmiä ja sulkia. Hänellä on sininen viitta harteillaan.
Riikka Hänninen Roxannena.

Cyrano de Bergerac sijoittuu 1600-luvun Ranskaan. Näytelmän päähenkilöllä Cyranolla on oikea historiallinen esikuvansa, josta Rostand on muokannut surullisen sankarinsa: miehen, jonka suurikokoinen nenä estää häntä uskomasta omakohtaiseen onneen ja rakkauteen.

Näytelmän keskiössä on Cyranon, Roxannen ja Cristianin suhde. Roxanne on ihastunut nuoreen kadettiin Christianiin, jota luulee runoilijaksi ja sanan säilän ritariksi. Oikeasti Christianin suulla puhuu Cyrano, joka kaunopuheisuutensa lisäksi on taitava miekkailija ja urhea sotilas. Rakkauden sekava soppa onkin valmis ja kaikista kolmesta tulee lopulta häviäjiä.

Mistä Cyrano de Bergerac oikein kertoo? Näytelmän viesti on, että rakkaus ei lopultakaan katso ulkomuotoon ja että häpeästä joutuu maksamaan liian kovan hinnan. Jokaisella on oikeus uskoa itseensä ja siihen, että ansaitsee tulla rakastetuksi juuri sellaisena kuin on.

Miten Näkövammaisteatteri sitten onnistuu Cyranollaan? Projektissa on ollut vastoinkäymisiä, sillä pääosan esittäjä joutui viime hetkillä luopumaan roolistaan. Häntä paikkaamaan saatiin nopealla aikataululla ammattinäyttelijä Antti Jaakola. Koska aikaa perehtyä rooliin oli vähän, hänellä on näyttämöllä käsikirjoitus kädessään. Roxannen roolissa nähdään yksi Näkövammaisteatterin luottonäyttelijöistä, Riikka Hänninen. Christianin roolissa on Jari Gusev. Tämä kolmikko vetääkin roolinsa mallikelpoisesti. Riikka Hänninen suorastaan hurmaa Roxannena. Ja mikä komedienne hänestä sukeutuukaan kohtauksessa, jossa ollaan herkuttelemassa eväillä keskellä sotatannerta!

Kiharatukkainen mies katsoo vakavana oikealle. Hänellä on valkoinen kauluspaita, musta takki ja toisella hartialla punainen huivi. Taustalla vaaleahiuksinen henkilö.
Kimmo Hokkanen näytteli Le Bretin roolin.

Näytelmän puvustus tarjoaa silmäkarkkia ja vanhaa ranskalaista musiikkiperinnettä edustavat kappaleet ovat täysosumia. Kuorolaiset ovat kadetteja, mikä on tietenkin käytännöllinen ratkaisu. Esityskokonaisuus äänineen ja valoineen on tasapainoinen. Ohjaaja Anu Aaltoselle siis jälleen kiitos ja kumarrus! Ja mikäpä oli kuunnella silosäettä, joka välillä tarjoilee makoisia yllätyksiä ja kekseliäitä koukkuja. Joillekin näyttelijöille vielä muistutan, että replikointiin kannattaa mieluummin valjastaa tehoja tarkasta, rauhallisesta artikulaatiosta, kuin liioittelusta tai huutamisesta.