Siirry sisältöön
Airut 9/2020
Kiikarissa

Vimma-palkinnot Tiitu Takalolle, Sekasin-toiminnalle ja Riikka Hänniselle

Mustavalkoisessa kuvassa Tiitu Takalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Emilia Anundi

Ihmisoikeusjärjestö Kynnys myönsi 5000 euron vammaiskulttuuripalkinto Vimman sarjakuvataiteilija Tiitu Takalon sarjakuvaromaanille Memento mori. Teos kertoo omakohtaisesta, elämän lamauttavasta aivoverenvuodosta.

Lisäksi Kynnys myönsi palkinnot Voice of Finlad -ohjelmassa kisailleelle sokealle laulajalle Riikka Hänniselle ja Sekasin-toiminnalle, joka on uraauurtava, vertaistukea ja yhteisöllisyyttä tarjoava toimintamalli mielenterveyskuntoutujien näkökulmasta.

Vimma-palkinto myönnetään vuosittain taiteen tekijälle, joka on tuonut vammaisuuteen ja toimintarajoitteisiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteellisesti korkeatasoisella tavalla.

Australialainen vammaisaktivisti Stella Young kehitteli raflaavan termin inspiraatioporno. Hän tarkoittaa sillä toimintaa, jossa vammattomat etsivät inspiraatiota vammaisten päivittäisen tekemisen ihannoinnista. Niin kauan kuin meille myydään ajatus, että vammaisuus on pahasta ja ihmisarvoa heikentävä ominaisuus, ei voida puhua tasavertaisesta yhteiskunnasta.

Parauimari Antti Latikka Paralympia.fi-sivustolla

Päivyri joulu-tammikuu

Näkövammaisten liitto täyttää 93 vuotta 28.1.2021.

Kaksi vaaleaa labradorinnoutajaa kaluaa puukalikkaa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Tilaa Opaskoirakalenteri 2021!

Opaskoirakalenterissa on ihmisten nimipäivien lisäksi myös työssä olevien opaskoirien nimipäivät ja näyttäviä opaskoirakuvia. Lisäksi kalenterista löytyy yleistä tietoa Opaskoirayhdistyksestä ja opaskoirista.

Kalenterin koko on taitettu A3 ja siinä on reikä, josta sen voi ripustaa seinälle. Kalenterin hinta on 15 euroa.

Tilaukset: info@opaskoirayhdistys.fi tai Jari Korhonen / Buckonet Oy, puhelin: 045 230 8875, sähköposti: korhonen.jaripekka@gmail.com

Myös yhdistyksen alueelliset yhteyshenkilöt myyvät kalenteria. Tilaamalla heiltä tuet alueellista opaskoiratoimintaa: opaskoirayhdistys.fi/yhdistys/yhteystiedot

Hämeentien remonttityömaa, jossa kävelyreitit on erotettu työmaa-aidoilla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Esteettömyys ja saavutettavuus on huomioitu hienosti Helsingin Hämeentien remontin eri vaiheissa.
Kuva: Susa Junnola

Esteettömyyden edistäjät palkittiin

Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry palkitsi Destia Oy:n ja Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan näkövammaisten osallisuutta merkittävästi edistäneestä toiminnasta.

Hämeentien peruskorjauksen eri vaiheissa on otettu käyttöön uusia saavutettavuuden, osallistamisen ja esteettömyyden toimintamalleja, jotka helpottavat näkövammaisten ja muiden erityisryhmien elämää ja lisäävät heidän osallisuuttaan rakennusurakoiden suunnittelun ja toteutuksen yhteydessä.

Lisäksi palkittiin hankkeen toteutuksen suunnitteluun osallistuneet Helsingin kaupungin ja Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntijat Pirjo Tujula ja Juha Sylberg.

Mies juoksee valkoista viivaa pitkin.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Giorgio1978 / Shutterstock.com

Sokea mies juoksi yksin viiden kilometrin lenkin

Sokea Thomas Panek, 50, teki historiaa juoksemalla yksin ilman opasjuoksijaa tai opaskoiraa viiden kilometrin lenkin New Yorkin Keskuspuistossa marraskuussa. Panek juoksi apunaan tekoälyyn perustuva Guideline-sovellus, joka antoi hänelle ohjeita korvakuulokkeisiin. Sovelluksen on kehittänyt Googleen kytkeytyvä Alphabet Inc -yhtiö.

Sovellus toimii juoksijan vyötärölle kiinnitetyn puhelimen kameran kautta. Se kerää tietoa juoksuradan keskelle maalatun viivan sijainnista ja muuntaa sen juoksijan korvaan tulevaksi äänimerkiksi, jonka voimakkuus kuvaa hänen sijaintiaan suhteessa keskiviivaan.