Siirry sisältöön
Airut 7/2021

Formulaa kuvailutulkattuna

Punainen formula-auto. Takana pölypilvi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Hafiz Johari / Shutterstock

Kuvailutulkatut formulalähetykset mullistavat näkövammaisen F1-fanin maailman. Ei enää pelkkää korkeaviritteisten autojen ääntä kiertämässä rataa. Kisahumuun pääsee mukaan lataamalla ilmaisen sovelluksen mobiililaitteeseen ja ottamalla hyvän asennon.

Teksti Virpi Jylhä

F1 on vuonna 1950 perustettu rata-autourheiluluokka, jota pidetään yksipaikkaisten kilpa-autojen korkeimpana kilpaluokkana. Sarjan maailmanmestaruuksista kisataan sekä kuljettaja- että valmistajaluokassa.

Eri puolilla maailmaa järjestettävät ajot televisioidaan. Näkövammaisena kisojen seuraaminen on ollut haasteellista. Katsojan oletetaan näkevän radan tapahtumia ja selostajat saattavat spekuloida keskenään eri kuljettajien mahdollisuuksia kisoissa samaan aikaan, kun radalla kiilataan, ohitetaan ja taktikoidaan. Väliaikatietoja ja muuta informaatiota virtaa television näytöllä tekstimuodossa.

Formuloiden kuvailutulkkauksen aloitti viime syksynä Scuderia Ferrari Club Riga. Klubi kehitti italialaisen näkövammaisjärjestön kanssa yhteistyössä sovelluksen, jonka avulla näkövammaiset voivat kuunnella kisoja. Suorien lähetysten lisäksi sovelluksessa on tallennearkisto. SFC Riga Radio -sovellus on ilmainen ja sen saa ladattua sekä Android- että iOS-laitteisiin.

Saavutettavaa formulaa?

Mies ja nainen seisovat vierekkäin. Miehellä on vaaleat lyhyet hiukset ja tumma puku. Naisella on punainen takki ja lippalakki, farkut ja silmälasit. Kaulassa hänellä on lappu, jossa lukee Contest guest. Taustalla punaista seinää ja Ferrarin logo, jossa on musta hevonen.
Iina Huhmarniemi tapasi idolinsa, formulakuski Sebastian Vettelin vuonna 2017.

Sovellus on nuori ja sen saavutettavuudessa on vielä jonkin verran puutteita. Arkisto-välilehdeltä ei saa tällä hetkellä käynnistettyä aiempien kisalähetysten tallennetta. Aika-ajotallenteet sen sijaan pystyy kuuntelemaan. Osa painikkeista on englanninkielisiä ja näytönsäästäjä pitää asetuksista säätää siten, ettei se aktivoidu, jottei sovellus sammu ja selostus vaikene.

Saavutettavuuspalaute lähti heti artikkelin kirjoitushetkellä kehittäjille ja korjauksia on luvassa. Puutteista huolimatta palvelu toimii melko hyvin ja kisojen suorien lähetysten seuraaminen sujuu pelkän ruudunlukuohjelman varassa.

Formulaperhe

Suomenkieliset kuvailutulkatut lähetykset tekee vapaaehtoistyönä päiväkodin johtajana toimiva Iina Huhmarniemi, joka on todellinen F1-fani 30 vuoden kokemuksella.

Formulat ovat mukana Huhmarniemien elämässä monin tavoin. Huhmarniemen pariskunnan hääkakun päällä on komeillut kaksi sokerista tehtyä F1-autoa.

Kymmenvuotishääpäivää pari vietti kartingia ajamalla ja kaksikymmenvuotishäitä he skoolasivat Unkarissa formulakisoissa. Iina Huhmarniemen vaatekaapin värimaailmakin vaihtui, kun hänen suosikkinsa Sebastian Vettel vaihtoi punaista väriä käyttävästä Ferrari-tallista vihreisiin verhoutuvaan Aston Martin -talliin.

Iina Huhmarniemi on tehnyt F1-matkoja maailmalle. Idoliaan Sebastian Vetteliä hän pääsi tapaamaan vuonna 2017. Tapaaminen tuli dokumentoitua hyvin, sillä Huhmarniemi osallistui Tähän aikaan ensi vuonna -televisiosarjaan ja toteutti ohjelmassa oman unelmansa.

Uusi aluevaltaus

Silmälasipäinen nainen kuulokkeet päässään. Taustalla tietokoneen näyttö, jossa ajaa punainen formula.
Iina Huhmarniemi selostamassa kotistudiossaan.

Huhmarniemi alkoi kirjoittaa englanninkielistä F1-blogia 2011. Muutama vuosi myöhemmin latvialaisen Scuderia Ferrari Club Rigan puheenjohtaja pyysi häntä kirjoittamaan artikkeleita klubin verkkosivuille. Kun klubi sitten viime syksynä aloitti italiankieliset kuvailutulkatut Formula-lähetykset, Huhmarniemeltä tiedusteltiin, haluaisiko hän tehdä kuvailutulkattuja formulakisoja suomeksi.

– En tiennyt mitään kuvailutulkkauksesta. Mutta innostuin silti heti.

– Aluksi oli vaikea hahmottaa, mitä ja miten radan tapahtumia pitäisi kuvailla. Olen niin sisällä lajissa, että pidin joitakin asioita itsestäänselvyyksinä. Näkövammaisilta olen saanut vinkkejä selostuksen kehittämiseksi. Opin koko ajan lisää. Tämä on antanut minullekin aivan uuden näkökulman lajiin.

Iina Huhmarniemi on saanut hyvää palautetta. Eikä ihme. Nainen on urheilutermein sanottuna oikea ”moottoriturpa”. Puhetta tulee kuin apteekin hyllyltä ja hänen innostuksensa tarttuu kuulijaan.

Formulastudio kotona

Huhmarniemi tekee lähetykset kotinsa alakerrassa sijaitsevasta formulastudiosta, missä on tunnelmaa luomassa monenlaista F1-rekvisiittaa ja jopa värivalot. Hän tekee lähetyksen kisojen lisäksi aika-ajoista. Lauantaisessa lähetyksessä näkövammaiset saavat tietoa radan muodosta, maastosta, kisapaikan tunnelmasta ja tietenkin myös itse aika-ajoista. Huhmarniemi kuvailee myös, millaisia palkintopokaalit ovat.

– Toivoisin, että saisimme mukaan toisenkin kuvailutulkkaajan, sillä kisojen venyessä tuntien mittaiseksi toisesta selostajasta olisi paljon apua, Iina Huhmarniemi sanoo.

– Italiankieliseen ohjelmistoon suunnitellaan lähetystä, jossa selostajat vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin. Tällainen kuulostaa loistavalta, mutta siihen tarvitaan ehdottomasti kaksi selostajaa.