Siirry sisältöön
Airut 1/2021
Yleisönosasto

Celiasta lainattavat pistekirjat ovat katastrofaalisella tasolla

Viime syksyyn asti Celiasta lainattavien pistekirjojen laatu on ollut välttävä, painovirheitä on ollut, mutta niitä ei ole kuitenkaan ollut niin paljon, ettei tekstin kulkua ole pystynyt arvaamaan.

Viime aikoina pistekirjojen laatu on romahtanut aivan kokonaan ja viimeksi lukemani Reijo Mäen Soopeli oli suorastaan pohjanoteeraus. Yksikin haamupiste pistekirjoituksessa muuttaa kirjaimen aivan muuksi. Yhden kirjaimen muuttumisesta sanassa vielä selviää, mutta jos sanassa on useita kirjaimia, joissa on haamupisteitä, muuttuu luettava teksti täysin siansaksaksi.

Hyvin yleistä on, että esimerkiksi p-kirjaimeen on tullut mukaan piste 6 ja vaikkapa r-kirjaimeen piste 4, jolloin p muuttuu joksikin merkiksi ja r muuttuu q-ksi. Kun tällaisia on sitten monta riviä peräkkäin, se vie kyllä lukunautinnon.

Olen aina lukenut mieluummin itse, kuin kuunnellut äänikirjaa. Näin saan parhaimman lukuelämyksen, koska kirjan teksti välittyy minulle suoraan, eikä minkään ylimääräisen välikäden kautta.

Olen turhaan reklamoinut tästä asiasta Celiaan ja Taktiiliin. Celiassa syytetään Taktiilia ja Taktiilissa, jossa pistekirjat painetaan, syytetään jonkin ison painokoneen rikkoutumista, jota ei saada kuntoon.

Minä en kaipaa selityksiä vaan kunnollisia laadukkaita pistekirjoja, joita on ainakin ennen pystytty tuottamaan.

Hannu Niemi