Siirry sisältöön
Airut 11/2018
Kiikarissa

Järjestöbarometri: Hallinnollinen työ kuormittaa järjestöjä

Järjestöbarometri-julkaisun kansi ja sisäsivu, jossa on infografiikkaa yhdistysten toiminnan kasvun ja kysynnän arvioidusta kehityksestä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Järjestöbarometri kertoo tutkimustietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen nykytilanteesta ja kehityssuunnasta.

Järjestöbarometri 2018 kertoo, että järjestöillä on sekä hyviä että huonoja uutisia. Positiivista on, että järjestöjen vapaaehtoistoiminta voi hyvin ja että järjestöt ovat tärkeitä heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistäjiä.

Järjestöissä ollaan myös sitä mieltä, että autonominen järjestötoiminta tuottaa eniten tuloksia. Huonoja uutisia ovat, että hallinnollinen taakka kuormittaa järjestöjä ja sote- ja maakuntauudistus huolestuttaa.

Tämän vuoden barometri on järjestyksessään yhdestoista. Järjestöbarometri kerää ja julkaisee ajankohtaista tietoa sote-järjestöjen toiminnasta ja toimintaedellytyksistä ja niiden muutoksista. Barometri perustuu valtakunnallisten järjestöjen johdolle sekä paikallisyhdistyksille tehtyihin kyselyihin sekä tilasto- ja rekisteriaineistoihin. Tämänvuotisen barometrin erityisteemassa tarkastellaan syitä, jotka ovat johtaneet purkautuneiden alan yhdistysten toiminnan loppumiseen tai jatkumiseen jossain toisessa muodossa.

Barometrin on julkaissut SOSTE, ja se on ladattavissa osoitteesta www.soste.fi/ajankohtaista/julkaisut/jarjestobarometri.html.

Donna-sarjan nimihenkilö nojaa seinään meikit levinneenä ja paita väärinpäin.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Donna-sarjan nimihenkilöä esitti Alina Tomnikov.
Kuva: Production House

Draamakomedia Donnalle kansainvälinen tunnustus

Ylen draamakomediasarja Donna on voittanut MipCom Diversity Award -palkinnon vammaisuutta käsittelevien käsikirjoitettujen tv-sarjojen luokassa.

Alina Tomnikovin tulkitseman Donnan päähenkilö on 27-vuotias sokea nainen. Sarja esitettiin Ylellä alkuvuodesta ja julkaistiin Yle Areenassa myös kuvailutulkattuna.

– Ajassamme visuaalisuus on jopa ylikorostunutta, joten toivoin sarjan herättävän meitä pohtimaan omia arvottamisiamme, sanoo sarjan Ylelle tilannut Tuire Lindström.

– Palkinto muistuttaa, miten suuri valta ja vastuu meillä tekijöillä on siitä, minkälaisia ihmiskuvia televisiossa esitetään. Donna onnistui rikkomaan stereotypioita, sanoo sarjan tuottaja Liisa Akimof Production Housesta.

Päivyri 3.12.

Kansainvälinen vammaisten päivä

Vimma-kulttuuripalkinto jaetaan

Olen syntynyt ja kasvanut perheessä, jossa toinen
vanhemmistani oli sokea. Opin jo lapsena, että hyvää elämää voi
elää vaikeankin vamman kanssa, joskin elämä on monella tavalla erilaista.

– Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) blogissaan 15. lokakuuta

Nainen makaa sohvalla hämärässä huoneessa
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Stella Kylä-Liuhala esittää päähenkilö Marissaa elokuvan dramatisoiduissa kohtautuksissa.
Kuva: Joonas Pulkkanen

Takaisin valoon kuvailutulkattu

Arto Halosen dokumenttielokuvan Takaisin valoon kuvailutulkkaus on lisätty MovieReading-sovellukseen. Elokuvan on kuvailutulkannut Pipsa Toikka.

Elokuva kertoo ihmiskaappausten hämärästä maailmasta ja siitä selvinneen topimusprosessista. Elokuva on lajityypiltään dramatisoitu dokumenttielokuva: siinä kuultavat haastattelut ovat oikeita, mutta haastatteluissa kuvaillut tapahtumat on dramatisoitu näyttelijöiden avulla.

Elokuva sai ensi-iltansa 19. lokakuuta.

Musta tietokoneen näppäimistö, jonka alta hehkuu valoa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Suomen Sokeiden kirjoituskilpailun voitti Satu Oksanen

Suomen Sokeat ry järjesti 10-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kirjoituskilpailun, jonka aiheena oli Valoisaa sokeutta.

Kilpailun voittajaksi valittiin helsinkiläisen Satu Oksasen teksti Valon pärskeitä, jota palkintoraati kommentoi tyylikkääksi, hiotuksi ja filosofista pohdintaa sisältäväksi.

Toisen palkinnon sai Tarja Varjonen Jyväskylästä ja kolmannen Taru Appelblom Turusta. Kunniamaininta myönnettiin Susanna Hannulle Nokialta.