Siirry sisältöön
Airut 5/2023

Näkövammarekisterin juhlaseminaarissa kuultiin silmäsairauksien hoidosta

Nainen puhuu luentosalissa yleisön edessä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Professori Nina Hautala OYSista kertoi diabeettisen retinopatian kehittyvistä hoidoista.
Kuva: Laura Tolkkinen

Näkövammarekisteri juhli 40- vuotista olemassaoloaan seminaarilla, jossa luotiin kattava katsaus silmäsairauksien nykytilanteeseen ja hoitomuotoihin.

Teksti Marika Mäkinen

Puheenvuoroista kävi ilmi, että kehittyneiden hoitojen ja lääkkeiden vuoksi silmäsairaudet johtavat näkövammaisuuteen yhä harvemmin. Vaikka silmä­sairaudet yleistyvät väestön ikääntyessä, esimerkiksi näön menetys silmänpohjan rappeuman vuoksi on kääntynyt laskuun.

Näkövammaisuuden kehitystrendeistä seminaarissa kertoi Näkövammarekisterin vastaava lääkäri Hannu Uusitalo ja harvinaisen, mutta haasteellisen silmämelanooman hoidon kehityksestä Suomessa ja maailmalla Helsingin yliopiston professori Tero Kivelä.

Diabeettisen retinopatian hoidosta esitelmöi Oulun yliopistollisen sairaalan professori Nina Hautala. Diabeteksen yleistyttyä myös diabeettinen retinopatia on iso ongelma kaikkialla maailmassa, mutta sen kehittyneiden hoitomuotojen, kuten verkkokalvoleikkausten ja lasiais­injektioiden myötä, sairaus aiheuttaa harvemmin näkövammaisuutta.

Myös glaukooma yleistyy iän myötä. Helsingin yliopiston professori Mika Harjun mukaan glaukoomakirurgia on kehittynyt varsin paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana ja sen riskit ovat pienempiä kuin aiemmin. Myös glaukooman lääkehoitoon on kehitetty uusia ja tehokkaita menetelmiä.