Siirry sisältöön
Airut 5/2023
Kiikarissa

#saavuta2023-seminaarin tähtenä Esa Saarinen

Mies, jolla on mustasankaiset silmälasit ja harmaat korvien alapuolelle ulottuvat hiukset. Musta poolopaita ja keltainen puvuntakki, jossa on valkoisia kirjaimia.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Esa Saarinen luennoi #saavuta2023-seminaarissa filosofisesta saavutettavuusajattelusta.
Kuva: Julius Konttinen

Tänä vuonna verkon saavutettavuuteen keskittyvän #saavuta2023-seminaarin teemoina ovat saavutettavuuskulttuuri ja ihmiskeskeinen digitalisaatio.

Seminaarissa on luvassa mielenkiintoisia puheenvuoroja kaikille digitaalisten palvelujen kehittämisen ja liiketoiminnan parissa toimiville sekä saavutettavuuden nykytilasta kiinnostuneille. Tänä vuonna erityisvieraana on filosofi ja emeritusprofessori Esa Saarinen, jonka aiheena on ”Filosofinen saavutettavuusajattelu – parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää”. Muita esiintyjiä ovat muun muassa valtiovarainministeriön erityisasiantuntija Anita Juho ja Aalto yliopiston Digital experience -yksikön johtaja Robert Salven.

Seminaari järjestetään 16.11. ja se on hybriditapahtuma. Siihen voi osallistua etänä tai Iiris-keskuksessa, jossa on myös työpajoja sekä saavutettavuustori. Paikkoja Iiriksessä on rajallisesti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautua voi osoitteessa q-factory.fi/saavuta.

Nainen, jolla on vaaleat hiukset kiinni, harmaa takki ja musta hame. Istuu penkillä vierellään keskikokoinen vaalea pystykorvainen koira.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Alma Pöysti näyttelee Ansaa, joka työskentelee ruokakaupassa.
Kuva: Malla Hukkanen © Sputnik

Kuvailutulkattua Kaurismäkeä

Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuva pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. Kuolleet lehdet on jo ehtinyt voittaa Cannesin elokuvafestivaalien Prix du Jury -tuomaristopalkinnon toukokuussa. Elokuvan pääosissa ovat Jussi Vatanen ja Alma Pöysti.

Elokuvassa on myös kuvailutulkkaus, joka löytyy MovieReading-sovelluksesta. Sen voi ladata omalle puhelimelle sovelluskaupasta, esimerkiksi App Storesta. Kuvailutulkkauksesta vastaa kuvailutulkkauksen konkari Anu Aaltonen.

Grafiikka: turkoosi silmä, jonka heijastuksena valkoinen annansilmäkukka. Silmän päällä teksti Uusin silmin 2023-2024.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Grafiikka: Liisa Lähteenmäki

Mistä apua, kun näkö heikkenee?

Suomen näkövammaisyhteisö viettää Sokeiden viikkoa 12.–19.11.

Viikon aikana järjestetään muun muassa Kun näkö heikkenee – tietoa ja tukea -webinaari, joka on suunnattu vasta­näkövammautuneille ja heidän läheisilleen. Aiheesta kertovat ja keskustelevat Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijat Sanna Piuva ja Minna Ågrén. Webinaari on ilmainen. Liittymislinkki siihen löytyy liiton verkkosivuilta Tapahtumat-sivulta.

Kaksi henkilöä selin kävelemässä metsässä. Taaempana kulkevalla kävelysauvat ja repussa näkövammaismerkki. Edellä kulkevan hartioilla neonkeltainen vaate.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Vesa

Sovellus tuo ulkoilukohteet kaikkien ulottuville

Metsähallituksen Luontopalvelut kehittää valtakunnallista digitaalista palvelua, joka kokoaa yhteen eri toimijoiden ulkoiluun liittyviä kohteita, reittejä ja palveluja. Tavoitteena on auttaa ihmisiä löytämään itselleen sopivia ulkoilumahdollisuuksia entistä helpommin.

Kohteita voi etsiä omien tarpeidensa mukaan: voi hakea vaikkapa maastopyöräilyyn tai melomiseen sopivia kohteita aina pienistä retkeilykohteista kansallispuistoihin. Kohteiden haussa ja esittelyssä kerrotaan myös niiden saavutettavuudesta ja esteettömyydestä.

Uusi sovellus ja verkkopalvelu tulevat maksutta kaikkien käyttöön vuoden 2024 aikana.

Koho-opasteita ammattiopisto Spesiassa

Ammattiopisto Spesia pääsi Jyväskylässä aloittamaan lukuvuoden uudisrakennuksessa. Spesian koho-opasteet on muuten valmistettu meidän piste- ja kohokyltteihin erikoistuneessa painossamme, Taktiilissa.

Lue lisää: www.instagram.com/nakovammaistenliitto

Näkövammautumisen jälkeinen elämä

Arviolta 1500 ihmistä näkövammautuu vuosittain. Kuuma peruna -podcast-sarjan uusimmassa jaksossa Marina Baarmanin jututettavana on Päivi Simola, joka kertoo, mistä hän sai voimaa, uskoa ja rohkeutta jatkaa näkövammautumisen jälkeen omanlaistaan elämää.

Voit kuunnella jakson SoundCloudista, Spofitysta, Suplasta tai Apple Podcasts -palvelusta Näkövammaisten liiton tililtä.

Luku

20,6 prosentilla näkövammaisista on korkea-asteen tutkinto.