Mentorointi ja vertaistuki nuorten kuntoutukseen
Miten kannustaa nuoria ja tarjota heille eväitä itsenäiseen ja aktiiviseen elämään? Miten rohkaista toteuttamaan unelmiaan? Näihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan näkövammaisille nuorille suunnattu My Own Life -hanke.
Tilastot ja kuntoutustyön kokemukset osoittavat, että näkövammaiset nuoret jäävät keskimääräistä helpommin ilman työ- tai opiskelupaikkaa, muuttavat omilleen ja itsenäistyvät myöhemmin ja jäävät herkemmin osallisen ja aktiivisen elämän ulkopuolelle.
– Meillä on kuntoutuksessa varsin vähän nuoria asiakkaita ja kuitenkin tiedämme, että tarvetta kuntoutukselle on, kertoo My Own Life -hankkeen projektipäällikkö Hanna Forsman Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksestä.
My Own Life (MOL) -hanke on Central Balticin tukema kaksivuotinen kehitysprojekti, joka toteutetaan yhteistyössä Viron kanssa. Rahoitus hankkeelle tulee EU:lta Central Baltic 2014–2020 -ohjelmasta, joka rahoittaa rajat ylittäviä yhteistyöhankkeita Suomen Viron, Latvian ja Ruotsin alueella.
Hankkeen tavoitteena on edistää 18–25-vuotiaiden näkövammaisten nuorten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja itsenäisyyttä ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Hankkeessa kehitetään uusia toimintatapoja näkövammaisten nuorten kuntouttamiseen ja palveluiden kehittämiseen.
– Sekä Virossa että Suomessa tämän hankkeen puitteissa toteutetaan kuntoutusta samalle kohderyhmälle. Meillä Suomessa on tulossa kolme viiden päivän kuntoutusjaksoa, jotka ovat tämän vuoden syyskuussa, marraskuussa sekä toukokuussa 2022, Forsman kertoo.
Virolaisten kanssa tehtävän yhteistyön tavoitteena on kokemusten vaihto ja tiedon lisääminen molemmin puolin.
Kuntoutuksen ammattilaisten lisäksi mukana osallistujia tukemassa on mentoreita, jotka ovat itsekin samaan ikäryhmään kuuluvia näkövammaisia nuoria.
Mentorit matkassa mukana
Suomesta My Own Life -hankkeessa on mukana viisi mentoria. Yksi heistä on Mehmet Kasap, 21, sosionomiopiskelija Espoosta.
– Nuorten itsenäistyminen ja täysipainoinen elämä ovat sellaisia asioita, joita haluan olla tukemassa. Tämä hanke kiinnostaa minua myös ammatillisesti. Uskon, että opin paljon hyödyllistä tulevaisuutta varten, kuten projekti- ja tiimityöskentelyn sekä ryhmänohjauksen taitoja.
Mehmet toivoo voivansa antaa nuorille konkreettisia vinkkejä sekä kannustusta ja rohkaisua.
Hänellä on kokemusta itsenäisestä asumisesta, opiskelusta ja myös alanvaihdosta, ja näkövammaisten nuorisotoiminnasta.
– Vapaaehtoisten mentorien käyttö on uusi toimintatapa nuorten kuntouttamisessa, ja tässä hankkeessa tätä uutta mallia kehitetään ja kokeillaan, Hanna Forsman sanoo.
Unelmointia, vinkkejä ja itsenäisen elämän taitoja
– Haemme osallistujiksi juuri sellaisia nuoria, jotka kaipaavat vähän lisäbuustia, vinkkejä tai tsemppiä. Jos suunta on vähän hukassa tai suunnitelmat solmussa, tämä hanke on juuri sinulle, Hanna Forsman avaa.
Kuntouttamassa ovat lisäksi eri alojen ammattilaiset, kuten liikkumistaidonohjaaja, toimintaterapeutti, psykologi ja näönkäytönohjaaja.
– Meillä on kolme kuntoutusjaksoa, joissa päästään pureutumaan eri aihepiireihin varmasti sekä ryhmänä että myös vähän yksilöllisemminkin. Tavoitteena on, että tämän hankkeen jälkeen voi olla taas askeleen lähempänä omien unelmien toteuttamista, Hanna Forsman kiteyttää.
Hakuohjeet My Own Life -hankkeeseen löytyvät ilmoitusosiosta.