Siirry sisältöön
Airut 8/2019

Erityistä yhteishenkeä nuorten kesäleirillä

Kasap istuu punaisissa kärryissä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Mehmet Kasap on osallistunut jokaiselle kesäleirille vuodesta 2012.
Kuva: Janne Suomalainen

Nuorten kesäleirillä korostuu poikkeuksellinen yhteisöllisyys ja vertaistuki. Tämänvuotinen leiri antoi Petra Taskiselle ja Mehmet Kasapille paljon.

Teksti Markus Tihumäki
Kuvat Janne Suomalainen

Näkövammaisten liiton nuorisotoimen vuosittainen kesäleiri järjestettiin nuorisokeskus Marttisella Virroilla heinäkuussa. Leirin teemana oli Make us great again, ja se keräsi 44 leiriläistä ympäri Suomen.

Taskinen seisoo puujaloilla.
Petra Taskinen kehuu leirin huomioonottavaa ilmapiiriä.

Leirille osallistuivat myös lappeenrantalainen Petra Taskinen, 15, ja tamperelainen Mehmet Kasap, 19.

Petra Taskinen on heikkonäköinen. Hänen näkövammansa taustalla on keskosuus ja alle vuoden ikäisenä saatu aivoverenvuoto. Pian 16 vuotta täyttävällä Petralla on aivoperäisiä näönkäytön ongelmia, joilla on vaikutusta lähinnä hänen hahmotuskykyynsä.

Nyt Lappeenrannan Lyseon lukioon siirtyvä nuori nainen osallistui ensimmäistä kertaa näkövammaisten nuorten tapahtumaan.

– Olen kuullut leireistä jo parin vuoden ajan näkövammaiselta ystävältäni, mutta erinäisistä syistä en ole aiemmin päässyt osallistumaan. Jännitti tulla leirille, mutta olen yllättynyt, kuinka upea viikko on ollut. En osannut odottaa tällaista, Taskinen haikailee jo leirin perään.

– Erityisesti leirillä vallinnut yhteishenki ja se, kuinka helppoa oli olla oma itsensä, jäi mieleen. Huomasin heti, että itsensä muihin vertaaminen on turhaa. Leirillä on todella hyvä ja huomioonottava ilmapiiri.

Taskinen on osallistunut paljon seurakunnan järjestämille leireille ja toimii myös isosena lasten leireillä.

Viisi nuorta nousemassa suppilautojen päälle järven rannassa.
Leiriläiset lähtevät kokeilemaan suppausta.

– Myös nuo leirit ovat todella mukavia, mutta täällä korostuu ihmisten avoimuus ja vielä enemmän yhteisöllisyys. Ihmisillä on erilaisia vammoja, mutta kaikki auttavat toisiaan ja tekevät asioita yhdessä. Se oli hienoa. On myös ollut opettavaista nähdä, kuinka eri tilanteissa olevat näkövammaiset toimivat. Täällä saa olla rohkeasti oma itsensä.

– Sain paljon uusia ystäviä ja odotan jo nyt seuraavaa leiriä, Petra sanoo.

Nykyisin Tampereella asuva 19-vuotias Mehmet Kasap on samoilla linjoilla Petran kanssa.

– Näillä leireillä yhteishenki on oikeasti jotain erityistä. Se, että on tapahtumassa muiden näkövammaisten kanssa ja näkee, miten kaikki toimivat sekä pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin, antaa tosi paljon. Vertaistuki on todella merkittävä.

Nuoria seisoo liikuntasalissa rivissä.
Viimeisenä iltana diplomin saaneet leiriläiset rivissä.

Suomessa syntynyt, mutta turkkilaisen isän omaava Kasap opiskelee tietojenkäsittelytieteitä Tampereen yliopistossa. Hänellä on Sticklerin oireyhtymä, jolle ominaista on silmien ja nivelten ongelmat ja kuulonheikentymä sekä kasvojen epätavalliset piirteet. Kasapilla oireyhtymä vaikuttaa kuitenkin pääosin vain silmiin. Hän on vahvasti likinäköinen ja sairastaa silmänpainetautia.

– Osallistuin ensimmäisen kerran kesäleirille 12-vuotiaana vuonna 2012 Lappeenrannassa, kun äitini ilmoitti minut leirille. Sen jälkeen olen ollut jokaisella kesäleirillä ja pitkälti kaikissa muissakin nuorisotoimen ympäri vuoden järjestämissä tapahtumissa. Ensimmäisellä leirillä heräsi aidosti siihen, kuinka paljon erilaista porukkaa on, kuinka kaikki tulevat hyvin keskenään toimeen ja pystyvät erilaisiin asioihin. Vertaistuki on ollut itselleni tärkeää ja sitä kautta olen oppinut hyväksymään näkövammani. Nykyisin pyrin antamaan vastaavaa tukea myös muille.

Petra Taskinen ajaa resiinalla.
Petra ajaa resiinalla.

Mehmet äänestettiin viime syksynä Näkövammaisten liiton nuorisotoimen nuorisotoimijaryhmä Nutoriin, joka ottaa vastaan nuorten toiveita, järjestää tapahtumia ja edustaa näkövammaisia nuoria eri tilaisuuksissa.

Näkövammaisten nuorisotoimi järjestää vuosittain neljästä kuuteen tapahtumaa, joista kesäleiri on suurin. Se kerää osallistujia 40–60 ja antaa vuodesta toiseen mahdollisuuden tavata tai saada uusia ystäviä sekä kokea asioita, jotka eivät aina omassa arjessa ole mahdollisia. Nuorisotoimen tapahtumakalenterin löydät aina osoitteesta nkl.fi/nuoret.