Siirry sisältöön
Airut 1/2023
Seitsemän supervoimaa

Osa 5. Sinnikkyys

Supermiehen piirroshahmo. Käsi pystyssä. Rinnassa Supermies-tyylinen keltapunainen logo, jossa numero 7. Taustalla pilviä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Icons8 & Iryna Danyliuk via Canva.com, Liisa Lähteenmäki

Näkövammaisen arjessa on aika monia asioita, jotka eivät suju ensi yrittämällä.

Kokonaan toista sinnikkyyden tasoa tarvitaan, kun muiden ennakkoasenteet näkövammaisten ihmisten pystyvyydestä tulevat unelmien tielle.

Teksti Riikka Hänninen

Sinnikkyyttä tarvitaan, jos esimerkiksi joutuu pyytämään apua parikin kertaa ennen kuin ohikulkija pysähtyy. Sama juttu, jos juuttuu kinkkiselle nettisivulle, joka ei ole täysin saavutettava. Tämä on näkövammaisille ihmisille usein liiankin tuttua.

Viidennen osan kuvitteellisessa tarinassa onnettomuudessa sokeutunut Ellen on eksynyt matkallaan töihin. Hän yrittää saada ohikulkijoilta apua, mutta ihmiset kävelevät ohi pysähtymättä. Ellenin päänsisäiset mielen nakertajat voivottelevat, miten turhaa ja noloa on pyytää apua, kun kukaan ei vastaa. Apua ja rohkeutta tuo supersankarimme Louis Braille.

Louis Braille: Mies, joka piti kiinni poltetusta unelmasta

Maalaus Louis Braillesta.
Louis Braille.

Kyllä, nyt puhutaan juuri siitä Louis Braillesta, ranskalaisesta, sokeasta pojasta, joka kehitti pistekirjoituksen vuonna 1825. Systeemi oli mullistavan nerokas, koska se mahdollisti ensi kertaa historiassa, että sokeat pystyivät sekä lukemaan että kirjoittamaan itse.

Pariisin sokeainkoulun näkevät opettajat kuitenkin vastustivat kiihkeästi tätä uutta keksintöä, kuka mistäkin syystä. Vastustus huipentui rovioon, jolla poltettiin siihen mennessä tehdyt pistekirjat. Voimme vain kuvitella, miltä Braillesta tuntui haistella rovion savua ja jatkaa sokeainkoulun opettajana.

Sinnikkäästi Braille jatkoi pistekirjoituksen opettamista salaa oppilailleen. Vasta hänen kuoltuaan hänen oppilaansa vaativat, että pistekirjoitus oli sallittava ja sitä oli vaalittava. Näin tapahtuikin, ja nyt pistekirjoitus on valloittanut koko maailman. Kiitos Braillen ja hänen oppilaidensa valtavan sinnikkyyden!

Medina Omeragic: Nainen, joka kieltäytyi luovuttamasta

Nuori nainen istuu nojatuolissa. Mustat vaatteet.
Medina Omeragic.

Medina Omeragic on syntymäsokea hieroja, jolla on peruskoulutuksen lisäksi monenlaista osaamista rentoutusvalmennuksesta vauvojen vyöhyketerapiaan. Hierojan ammatti oli hänen haaveensa aivan pienestä pitäen. Haaveen toteutuminen oli kuitenkin monta kertaa vaarassa kariutua.

Kun Medina halusi hakeutua hierojan ammattiin, hän sai kuulla arveluja siitä, ettei hänestä koskaan tulisi hierojaa ja ettei hänellä olisi edellytyksiä suoriutua opinnoista. Tyrmäävistä arveluista huolimatta ja ystäviensä kannustamana Medina haki ja pääsi opiskelemaan hierojaksi. Vaikka opinnot tuntuivat joskus tosi vaativilta, Medina taisteli sinnikkäästi unelmansa puolesta ja valmistui hierojaksi.

– En olisi antanut itselleni anteeksi, jos olisin lopettanut koulun kesken, sanoo Medina.

– Tiesin, että tämä on oikein, tämä on sitä, mitä olen pienestä asti halunnut. Rakas äitini sanoi minulle yhden itku­puhelun lopuksi, että älä koskaan luovu unelmastasi. Ja sen haluan sanoa nyt muille!