Siirry sisältöön
Airut 1/2019

Huawein uusi kännykkä sovellus tunnistaa ilmeet

Ronja Oja istuu pöydän ääressä kännykkä kädessään ja kuulokkeet korvillaan. Ronjalla on musta pusero ja tummat lasit.. Kuvan etualalla on kännykkää pitelevä käsi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Sovellussuunnittelija, yleisurheilija Ronja Oja oli yksi Facing Emotions -ohjelman testaajista.
Kuva: Ville Lahtinen

Facing Emotions -sovellus tunnistaa erilaisia kasvonilmeitä, kuten ilon ja surun ja soittaa tunnistettavan äänimerkin eri ilmeille.

Teksti Jukka-Pekka Paajanen
Kuva Ville Lahtinen

Facing Emotions -sovellus tunnistaa erilaisia kasvonilmeitä, kuten ilon ja surun ja soittaa tunnistettavan äänimerkin eri ilmeille.

Huawei Facing Emotions ­älypuhelinsovellus tunnistaa kasvonilmeiden perusteella seitsemän perustunnetta – ilon, surun, pelon, yllättyneisyyden, vihan, ylenkatseen ja inhon. Sovellus soittaa kullekin ilmeelle tunnistettavan äänimerkin.

Sovelluksen avulla näkövammainen saa välittömästi tietää, milloin hänen keskustelukumppaninsa esimerkiksi hymyilee. Tämä tuo kommunikointiin tason, jollaista näkövammaisilla ei ole aiemmin ollut. – Sovellus vie ilmeiden tunnistuksen pidemmälle ja käytännöllisemmälle tasolle kuin mikään aiempi tekniikka tai väline. Näkövammaisten teknologia on nyt isossa murrosvaiheessa, jossa uudenlaisia apuvälineitä saa kätevästi älypuhelimiin, Näkövammaisten liiton kehityspäällikkö Reijo Juntunen kertoo.

Älypuhelimen tehokkuuden ja tekoälyn yhdistelmä

Reaaliaikainen kasvonilmeiden tunnistus vaatii tehokasta prosessoria ja kehittynyttä tekoälyä. Tällä hetkellä ainoastaan Huawein lippulaivapuhelin Huawei Mate 20 Pro, jossa on älypuhelinmarkkinoiden tehokkain prosessori Kirin 980, pystyy vastaamaan sovelluksen teknisiin vaatimuksiin.

– Halusimme näyttää, millaista iloa uusin teknologia voi tuoda näkövammaisten elämään. Tulevina vuosina tehokkaita älypuhelimia on entistä useammalla, ja tekoäly kehittyy suurin askelin. Erilaisten arkea parantavien tekoälysovellusten määrä tulee kasvamaan nopeasti, Huawein kuluttajaliiketoiminnan teknologia­asiantuntija Jesse Kajes sanoo.

Näkövammaisten kanssa kehitetty

Facing Emotions on kehitetty yhteistyössä näkövammaisorganisaatioiden kanssa. Kehitysvaiheen testiryhmä koottiin Puolan näkövammaisten yhdistyksestä EPALE:sta. Testaajien palautteen pohjalta sovellus sai käyttäjäystävälliset toiminnallisuudet, värit ja äänet.

Kasvonilmeiden äänimerkit on luonut kansainvälisesti tunnettu näkövammainen säveltäjä Tomasz Bilecki. Sovelluksen käyttöä varten on kehitetty myös kaulaan pujotettava puhelinpidike. Rinnalle asettuva puhelin tekee sovelluksen käytöstä helppoa ja luontevaa.

Sovelluksen testivaiheessa Huawei on tehnyt laajaa yhteistyötä myös muissa maissa. Suomessa Näkövammaisten liiton testiryhmä on kerännyt kokemuksia sovelluksesta, ja ryhmän palaute välitetään sovelluksen kehitystiimille.