Siirry sisältöön
Airut 1/2020

Näkövammaisten liiton avustusehdotus laski hieman

Tietokoneen näppäimistö ja kädet. Toisessa kädessä kortti, jossa on Veikkauksen logo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Veikkaus
Teksti Marika Mäkinen

STEA esitti Näkövammaisten liitolle vuodelle 2020 avustusta noin 3,7 miljoonaa euroa kymmeneen eri kohteeseen. Liitto haki 4,3 miljoonaa euroa. Vuodelle 2019 NKL sai STEA-avustusta noin 3,8 miljoonaa euroa.

Näkövammaisten liitolle ehdotettu Stea-avustus otettiin liitossa kohtuullisen rauhallisesti vastaan, vaikka avustusesitys ei ollut aivan sellainen kuin haettiin. Leikkauksia kohdistui näkövammaisten alueelliseen ohjaus- ja neuvontatyöhön ja oikeuksienvalvontaan, näkövammaispostin tietoliikenne- ja postimaksuihin sekä näkövammaisten liiton viestintään ja lehti- ja pistemateriaalipalveluihin.

– Hyvä asia on, että liitto sai pienempiin hankkeisiin hakemansa avustukset lähes haetun suuruisina. Lisäksi saimme uutena toimintona mielenterveyden tukemiseen liittyvän hankkeen, sanoo NKL:n toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen.

Näkövammaisten mielenterveyden tukemiseen liittyvän kaksivuotisen hankkeen lisäksi toinen kokonaan uusi hanke on työttömien nuorten ja osatyökykyisten palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin liittyvä hanke, jolle ehdotettiin myönnettäväksi 31 500 euroa.

Tahvanaisen mukaan liitto oli jo etukäteen varautunut siihen, ettei haettuja avustuksia kenties saada täysimääräisinä.

– STEA-avustusten määrä liiton budjetista on noin kolmannes. Tämä on tietenkin merkittävä summa, jolla rahoitetaan näkövammaisten ohjaus- ja neuvontatoimintaa, tiedonsaantia ja järjestötyötä koko Suomessa, Tahvanainen sanoo.

Kaiken kaikkiaan Näkövammaisten liitto oli ehdotuksen kymmenenneksi suurimman avustussumman saaja. Suurimman avustuksen, runsaat 8,1 miljoonaa euroa olisi ehdotuksen mukaan saamassa Y-säätiö. Sen jälkeen tulivat Mieli Suomen mielenterveys ry ja Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry. Vammaisjärjestöistä suurinta avustusta ehdotetaan Kehitysvammaliitolle, runsaat neljä miljoonaa euroa.

Vuoden 2020 avustusehdotuksessa painotettiin tänä vuonna erityisesti hyvinvointia ja terveyttä edistävän sekä ongelmia kohdanneita auttavan järjestölähtöisen työn edellytysten vahvistamista ja roolin selkiinnyttämistä sekä vaikeasti työllistyvien nuorten ja osatyökykyisten työllistymisen edistämistä muun muassa Paikka auki -avustusohjelmaa hyödyntämällä.

Vuonna 2020 myönnettävien STEA-avustusten määräraha oli noin 380 miljoonaa euroa ja avustusta haki 1205 järjestöä.

Tämän lehden lähtiessä painoon lopullista päätöstä Stean ehdotuksille ei vielä ollut saatu. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee päätöksen myönnettävistä avustuksista tammi-helmikuun vaihteessa 2020.