Siirry sisältöön
Airut 1/2019

STEAlta tullee avustusta lähes haetun mukaisesti

STEA:n logo
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

STEA on esittänyt Näkövammaisten liitolle noin 3,8 miljoonan euron avustusta tälle vuodelle. Liitto haki runsasta neljää miljoonaa.

Teksti Marika Mäkinen

STEA on esittänyt Näkövammaisten liitolle noin 3,8 miljoonan euron avustusta tälle vuodelle. Liitto haki runsasta neljää miljoonaa.

Näkövammaisten liitolle ehdotettu STEA­avustus otettiin liitossa jokseenkin tyytyväisenä vastaan. Avustusesitys ei ollut aivan sellainen kuin haettiin, mutta suurilta leikkauksilta vältyttiin lukuun ottamatta alueellista ohjaus­ ja neuvontatyötä eli oikeuksienvalvontaa. Sen avustusesitys oli 140 000 euroa haettua pienempi.

– Emme tietenkään ole tyytyväisiä esityksen tähän kohtaan, Näkövammaisten liiton toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen sanoo.

NKL on jo aloittanut oikeuksienvalvonnan budjetin läpikäymisen ja sopeuttamisen.

– Keskitämme resurssit yhä voimakkaammin oikeuksienvalvonnassa yksilölliseen asiakastyöhön. Jo aiemmin hallitus on linjannut, että oikeuksienvalvonnan alueellisesta työstä ei vähennetä henkilöstöä.

Tahvanainen muistuttaa, että oikeuksienvalvonnan ohjeellisen avustussuunnitelmaehdotuksen leikkausta on saatu jarrutettua kolme vuotta eri perusteluin.

Näkövammaisten liiton avustushakemuksessa oli ensi vuodelle myös kaksi uutta avustuskohdetta, joihin STEA ehdotti täsmälleen liiton hakemaa summaa. Molemmat liittyvät työhön ja työssä jaksamiseen.

– Myönteisen päätöksen saaminen molempiin tarkoittaa, että näkövammaisten sopeutumisvalmennukselle nähdään tarvetta, ja tässä kuntoutuksen työntekijät ovat tehneet hyvää suunnittelu­ ja kehittämistyötä.

Tahvanaisen mukaan yleisellä tasolla STEAn esitykseen voidaan olla tyytyväisiä, koska haetusta avustuksesta oltaisiin saamassa ehdotuksen mukaan 94 prosenttia.

– Tulevien vuosien painotuksensa STEA päättää alkuvuodesta. Se asettaa meillekin velvoitteen toimintojen jatkuvaan kehittämiseen ja uusiin avauksiin, Tahvanainen sanoo.

Kaiken kaikkiaan Näkövammaisten liitto on ehdotuksen kahdeksanneksi suurimman avustussumman saaja. Suurimman avustuksen, lähes 7,7 miljoonaa euroa olisi ehdotuksen mukaan saamassa Y­säätiö. Vammaisjärjestöistä suurinta avustusta ehdotetaan Kehitysvammaliitolle, yhteensä 4,1 miljoonaa euroa. Invalidiliitto ry on 17. sijalla 3,1 miljoonan euron ehdotuksella. Avustusta ehdotettiin jaettavaksi yhteensä 362 miljoonaa euroa 886 järjestön kesken.

Tänä vuonna STEA halusi kohdentaa avustuksia erityisesti seksuaaliväkivallan uhreille, päihdeongelmaisille äideille ja elämän kriiseissä kamppaileville perheille ja senioreille. Sosiaali­ ja terveysministeriö tekee lopullisen päätöksen myönnettävistä avustuksista alkuvuodesta 2019.