Siirry sisältöön
Airut 6/2020

Pengersalin palvelutoiminta muuttaa Iirikseen

Pengersali
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Kirsi Kariluoto
Teksti Marianne Tenhami

Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten Pengerkadulla pyörinyt palvelutoiminta muuttaa palvelu- ja toimintakeskus Iirikseen syyskuun alussa. Toiminta säilyy ennallaan.

Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset (HUN) on järjestänyt Helsingin Sokeaintalo-Säätiön Pengersalilla iltapäivätoimintaa näkövammaisille jäsenilleen erilaisten luentojen, soppapäivien, pelailun ja hauskan yhdessä tekemisen merkeissä. Pengersalilla on voinut käydä luetuttamassa postin ja sieltä on saanut apua kaavakkeiden täyttämiseen. Henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta henkilökohtaiseen avustajaan, on tarjottu lyhytkestoista avustaja-apua. Vuosina 2013–2016 Pengersalilla toimi Näkyillään-hanke.

Syyskuussa palvelutoiminta sai uuden kodin palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä. HUN:n toiminnanjohtajan Heikki Majavan mukaan Pengersalin tilat eivät ole täysin esteettömät: pyörätuolilla tilaan ei pääse helposti ja sähköpyörätuolilla sinne on mahdoton päästä.

Tiloissa on ollut sisäilma- ja ilmanvaihto-ongelmia, jotka ovat vaikeuttaneet toimintaa ja aiheuttaneet ylimääräisiä kustannuksia. Palvelutoimintaa on järjestetty myös Hyvinkäällä, Porvoossa, Lohjalla ja Hyrylässä.

– Olemme todenneet käyttöasteen Pengersalilla jääneen varsin pieneksi. Nykyisessä tilanteessa meidän on tehtävä kustannussäästöjä ja pohdittava, miten toiminnot järjestetään mahdollisimman tehokkaasti ja järkevästi, Majava perustelee.

Muutosta huolimatta palvelutoiminta säilyy ennallaan. Iltapäivätoimintaa järjestetään edelleen kahtena päivänä viikossa. Suurin osa kävijöistä tulee ympäri pääkaupunkiseutua.

– Iirikseen pääsee kuljetuspalvelulla yhtä hyvin kuin Kallion Pengerkadulle. Tervetuloa mukaan! Samalla voi hoitaa muitakin asioitasi Iiriksessä, muun muassa ratkoa tietoteknisiä ongelmia HUNin ICT-tuen työntekijöiden kanssa, Majava rohkaisee.

Muutto tehostaa henkilöstön käyttöä, koska Iiriksessä voidaan paremmin jakaa tehtäviä henkilöstön kesken. Iiriksen tiloja voidaan hyödyntää erilaisten ryhmien tarpeisiin ja tilanteisiin.

– Iltapäivätoiminnan soppapäivät sujuvat nyt kivuttomammin, koska ne voidaan järjestää yhteistyössä Iiriksen Antell-ravintolan kanssa, eikä henkilökuntaa ja vapaaehtoisia avustajia tarvita sopan keittämiseen, Majava valottaa.

Kustannussäästöjäkin tulee.

– Tulevaisuuden STEA-avustuksista emme tiedä. Iirikseen muutolla voimme paremmin turvata palvelutoiminnan. Ymmärrämme hyvin, että Pengersalilla on ihmisille paljon tunnearvoa. Uskon sinnekin tulevan uusia toimintamuotoja, vaikka me hunnilaiset Iirikseen muutimmekin, Majava sanoo.