Siirry sisältöön
Airut 3/2021
Kiikarissa

Uusi sivusto digiohjeille

Daisy-webbox-laite
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Näkövammaisille tarkoitetut digiohjeet on nyt koottu yhteen paikkaan uuteen ohjepankkiin, joka löytyy osoitteesta ohjepankki.nkl.fi

Ohjepankin ohjeet on jaoteltu muutamaan pääkategoriaan, mutta niitä voi hakea myös hakusanalla, jolloin on helppoa löytää haluamansa. Jos tarvitset apua Daisy-soittimen käyttöön, MacBook Pron näppäinkomentoihin tai vaikka WhatsApp-ryhmäpuhelun soittamiseen, ohjepankki on hyödyllinen.

Liiton nykyinen ohjesivu Digiohjeita ja oppimateriaaleja on käytettävissä rinnalla jonkin aikaa.

Ohjeet ovat tuottaneet Näkövammaisten liitto ja näkövammaisyhdistysten alueelliset it-ohjaajat.

Monesti ajatellaan, että koska en näe, niin en myöskään kuule ja silloin huudetaan. Ihmiset myös järkyttyvät, kun kerron, että käyn treffeillä tai baareissa, tai juon alkoholia, koska eihän vammainen sellaista voi tehdä.

Sokeutunut Nina Pasanen, Viikkosavo 14.4.

Päivyri toukokuu

Kansainvälinen saavutettavuuspäivä 20.5.

Kaksi nuorta sähköpotkulaudalla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Kristoffer Trolle from Copenhagen, Denmark, CC by 2.0 via Wikimedia Commons

Tukholmassa potkulaudan väärästä pysäköinnistä voi saada sakot

Sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet harmia ympäri maailmaa lähinnä niiden holtittoman pysäköinnin vuoksi. Esimerkiksi näkövammaisille sähköpotkulaudat aiheuttavat usein kompastumisvaaran.

Tukholmassa sähköpotkulautoihin on alettu soveltaa uusia pysäköintisääntöjä. Laudan omistajaa voidaan nyt myös sakottaa vaarallisesta pysäköimisestä.

Lapset juoksevat urheilukentällä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Kostic / Shutterstock.com

Lapset ja nuoret liikkumaan!

Lasten ja nuorten uudet liikkumissuositukset koskevat myös vammaisia ja pitkäaikaissairaita lapsia ja nuoria. Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan liikkumisen terveyshyödyt ovat pääsääntöisesti samoja sekä vammaisilla että vammattomilla.

7–17-vuotiaille suositellaan monipuolista ja reipasta, enimmäkseen kestävyystyyppistä liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä yksilölle sopivalla tavalla ja ikä huomioiden. Pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää.

Suklaakakku, jonka päällä on kynttilöitä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Ruth Black / Shutterstock.com

Laita pystyyn merkkipäiväkeräys!

Täytätkö itse tai täyttääkö läheisesi vuosia? Juhlien järjestäminen on korona-aikana haastavaa, mutta varainkeruukampanja hyvän asian eteen voi olla yksi tapa juhlistaa merkkipäivää.

Facebookissa kuka tahansa voi perustaa varainhankintakampanjan syntymäpäivän tai vaikkapa äitienpäivän kunniaksi. Kampanjalla kerätään lahjoituksia halutulle järjestölle, muiden muassa Näkövammaisten liitolle. Keräyksen voi perustaa myös toisen henkilön kunniaksi.

Lisätietoa: www.facebook.com/NKLry/fundraisers

Sininen kortti, jossa lukee EU Disability Card.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Muistathan vammaiskortin?

EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen ja maksullinen kortti, joka toimii Suomessa ja EU:n alueella. Vammaiskortti kannattaa pitää aina mukana, sillä sen avulla voi saada esimerkiksi avustajan maksutta erilaisiin tapahtumiin, liikennevälineisiin tai palveluihin.

Vammaiskortin hyväksyviä kohteita ovat monet museot, festivaalit, liikuntapaikat, teatterit sekä joidenkin kaupunkien joukkoliikennevälineet. Maaliskuun lopussa vammaiskortin hyväksyviä kohteita oli Suomessa jo 351.

Vammaiskortin hakuohjeet löytyvät osoitteesta www.vammaiskortti.fi/haku

Vammaiskorttitoimiston asiakaspalvelu p. 0800 122533, on avoinna ma-ti klo 9–12 ja ke klo 12–15.