Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 6/2021
Pääkirjoitus

Marraskuista seksisäätä

Hymyilevä silmälasipäinen nainen seisoo puun alla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Maija Borén, Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen hankepäällikkö, Aspa-säätiö

Suomessa vuodenajat vaikuttavat paitsi ulkolämpötilaan myös odotuksiin ihmisten seksuaalisesta aktiivisuudesta. Tiedättehän alkavan talven hämärän hyssyn, jolloin kääriydytään sylitysten läheisen kanssa sohvannurkkaan? Sitä seuraa pariutumiskihinää aiheuttava kevät, kesän seksihelteistä nyt puhumattakaan! Kunnioittava puhe seksuaalisuudesta onkin terveyttä ja hyvinvointia lisäävä teko, jota voi harjoitella vaikka joka päivä sadekuuroveikkausten ohella.

Seksuaalisuus on osa identiteettiä, joka kertoo esimerkiksi siitä, mikä itselle on tärkeää elämässä ja ihmissuhteissa, millainen kosketus tuottaa itselle mielihyvää. Jokainen meistä kantaa kehossaan omaa seksuaalisuuden elämänkaarta, joka alkaa kehittyä lapsuudenperheessä saadusta vuorovaikutuksen ja kosketuksen mallista. Seksuaalisuuden elämänkaaressa on tallessa niin vahvistavat kokemukset kuin kipeät ja jännittävätkin. Seksuaalisuus muuttuu koko ihmiselon ajan ja saattaa löytää aivan uudenlaisiakin ilmenemisen tapoja.

Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hanke on tehnyt lähes neljän vuoden ajan työtä vahvistaakseen muun muassa eri tavoin vammaisten henkilöiden valmiuksia ilmaista seksuaalisuuteen liittyviä toiveitaan ja tarpeitaan. Hankkeen keskeinen sanoma on muistuttaa, että seksuaalisuus ja seksuaalioikeudet kuuluvat jokaiselle!

Toivonkin, että tänä vuonna marraskuu tarjoaa tilaisuuden pysähtyä omien toiveiden äärelle ja määritellä itse oman seksuaalisuuden sääkartan. Kun tunnistaa tunnetarpeitaan tai kosketuksen toiveitaan, on helpompi kertoa niistä ystävälleen tai kumppanilleen. Läheisille sanoitetut toiveet ja luvan pyytäminen kosketukselle ovat kuin valopilkkuja talvisen pimeyden keskellä. Ne viestivät: minä tunnen ja koen, kosketetaan toisemme näkyväksi!