Siirry sisältöön
Airut 2/2024
Terveydeksi!

Voiko seksuaalisuutesi hyvin?

Peiton alta näkyy neljä paljasta jalkaa. Vaaleanharmaat lakanat.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Seksuaalisuus on voimavara, joka kannattaa valjastaa käyttöön.
Kuva: Alessandro Biascioli / Shutterstock.com

Kelpaanko tällaisena? Olenko rikki vammani vuoksi? Olenko haluttava? Pystynkö tuottamaan toiselle mielihyvää? Miten harrastaa hyvää seksiä? Näitä kysytään usein seksuaaliterapeutin vastaanotolla.

Teksti Taina Alastalo

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee seksuaaliterveyden seksuaalisuuteen liittyvänä kehollisena, tunteellisena, henkisenä ja sosiaalisena hyvinvoinnin tilana. Se ei tarkoita, että ihmisellä ei olisi sairauksia tai toimintahäiriöitä.

– Seksuaaliterveys on elämän läpi jatkuva tutkimusmatka, jossa saa etsiä, kokeilla ja oppia jatkuvasti. Kaikilla on lupa kehittyä omaa tahtia ja omalla tavalla, itseä ja toisia kunnioittaen, kertoo OMT-fysioterapeutti ja seksuaaliterapeutti Johanna Koppinen Terveystalosta.

Seksuaaliterveydessä kukaan ei ole valmis, kenelläkään ei ole siihen yleispäteviä vastauksia eikä yhtä oikeaa tapaa löydy. Laskekaamme siis suorituspaineet ja vaatimukset heti kättelyssä!

Seksuaaliterveyteen kuuluvat olennaisesti seksuaalioikeudet. Ne tarkoittavat, että jokainen saa päättää tietoisesti ja itsenäisesti omasta seksuaalisuudesta. Tämä on keskeistä myös hyvinvoinnille.

Kun seksuaaliterveys on hyvällä tolalla, on ihmisellä kyky nauttia kaikkia osapuolia tyydyttävistä seksuaalisista suhteista. Samalla hänellä on mahdollisuus olla altistumatta seksuaaliselle kaltoinkohtelulle, suoja seksitauteja vastaan sekä mahdollisuus turvallisiin raskauksiin ja synnytyksiin.

– Olemme seksuaalisia olentoja. Se, kuka ja millainen olen ja mistä tykkään, kehittyy ajan myötä. Seksuaalisuus on voimavara, joka kannattaa valjastaa käyttöön, Koppinen muistuttaa.

Terveyttä seksuaalisuudesta

– Seksuaalisuuden toteuttaminen tuottaa kehoon runsaasti mielihyvähormoneja, kuten endorfiinia ja oksitosiinia. Kyseiset hormonit lievittävät tehokkaasti muun muassa kipua, Koppinen kertoo.

Lisäksi tiedetään, että turvallinen läheisyys ja kosketus rauhoittaa, rentouttaa, laskee sydämen sykettä ja verenpainetta ja parantaa vastustuskykyä.

Ihmisen suurin seksuaalielin on aivot, jossa mielihyvän kokeminen tapahtuu. Mielihyvä voi muodostua seksistä, yhteyden kokemisesta, rakastumisesta, äänistä tai eri kehonosista. Seksuaalisuuden ilmaisemisen tapoja on paljon, ja tästä syystä on myös paljon erilaisia tapoja pitää huolta seksuaaliterveydestä.

– Mikäli näkökyvyn menettää joko osin tai kokonaan, se voi vaikuttaa seksuaalisuuden kokemiseen. Visuaalisen aistin merkitys ja rooli seksuaalisuudelle on kaikilla erilainen, Koppinen kertoo.

Näkövammautuminen voi vaikuttaa siihen, miten toista ihmistä kohtaan osoittaa kiinnostusta tai miten kiinnostavaksi kokee itsensä.

– On tärkeä muistaa, miten monipuolinen aistivalikoimamme on. Ehkä meidän kaikkien olisi hyvä pohtia, kuinka kokea ja ilmaista seksuaalisuutta kaikilla aisteilla, myös tuoksujen, äänien, makujen ja kosketuksen kautta.

Seksuaaliterveyttä läpi elämän

– Seksuaaliterveyttä voi tukea olemalla avoin ja kiinnostunut, haluamalla tutkia ja löytää, arvostamalla itseään ja muita, hyväksymällä elämän aaltoliike ja muutokset, Koppinen kiteyttää.

On täysin ok, että yhdessä hetkessä seksuaalisuudessa on sinut itsensä kanssa ja toisessa hetkessä puolestaan etsimässä.

Aikuisilta Koppinen toivoo rohkeutta ja uteliaisuutta tukea nuoria omalla löytöretkellään.

– Jos jotakin ei tiedä tai jokin aiheuttaa hämmennystä, voi nuorelle kertoa, että selvitetään asiaa yhdessä. Ollaan kiinnostuneita nuortemme yksilöllisistä kysymyksistä ja pohdinnoista. Näin tabut poistuvat.