Siirry sisältöön
Airut 4/2022
Terveydeksi!

Käytä kehoasi monipuolisesti

Mies, jolla harmaat lyhyet hiukset ja harmaa neulepusero ja tummat lasit.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Fysioterapeutti Georg Schleifer neuvoo käyttämään kehoa symmetrisesti.
Kuva: Juha Tuomi / Rodeo

Näkövamman myötä liikkuminen muuttuu varovaisemmaksi, mikä vaikuttaa kehon toimintaan.

Kehon vetreyteen voi vaikuttaa monipuolisella liikunnalla.

Teksti Katri Suomalainen

Varovainen liikkuminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä liikeratojen pienenemistä ja erilaisia kudosjännitteitä, mikä voi altistaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoille.

– Näkövammaisella tyypillisimpiä ovat niska-hartiaseutuun liittyvät ongelmat: kipu, liikerajoitus ja erilaiset pehmytkudoskireydet, sanoo fysioterapeutti Georg Schleifer Aktivo Fysio Iiriksestä.

Ongelmien taustalla voi olla niskan toispuolinen asento, joka syntyy, kun käytetään vahvemman silmän jäljellä olevaa näkökykyä, jolloin pää voi olla kiertyneenä heikomman silmän puolelle. Myös kepin tai opaskoiran käyttö toispuolisesti voi näkyä hartian kiertymisenä eteen.

Tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja voi ennaltaehkäistä kiinnittämällä huomiota asentoon ja kuormittamalla kehoa monipuolisesti.

– Monipuolinen liikkuminen on kaiken perusta. Hyviä liikuntamuotoja ovat muun muassa kävely, spiraalistabilaatio, pilates ja erilaiset itämaiset lajit, kuten aikido ja judo. Nyrkkeily ja keppijumppa sopivat hyvin niska-hartiaseudun vaivojen ehkäisyyn ja hoitoon, Schleifer sanoo.

Symmetrisempään kehon käyttöön

Kehon asennon hallintaa voi parantaa opettelemalla ensin tunnistamaan mahdollisen toispuolisuuden ja epäsymmetrian. Istuessa voi tunnustella solisluiden kohdalta, onko jompikumpi solisluista ylempänä. Toinen maamerkki on kylkikaaret, joiden päälle kädet laittaessa voi tunnustella, onko toinen kylkikaari ylempänä tai kiertynyt. Kolmantena kohtana on lantio, jonka luiden päälle kädet asettamalla voidaan tunnustella suoliluun yläetukärjen kohdalta, onko toinen puoli lantiota kiertynyt.

Schleiferin mukaan näkövammaiselle tyypillisimmässä virheasennossa vasen solisluu ja hartia ovat korkeammalla, samoin vasen kylkikaari. Samalla oikean puolen lantio on kiertyneenä eteen.

– Tätä voidaan korjata yksinkertaisella harjoituksella. Kuvittele, että joku laittaa koukun kylkeesi oikealle puolelle lapaluun alakärjen korkeudelle, ja vetää koukusta sinua oikealle.

Kun asento on suorempi, keho käyttää vähemmän energiaa asennon ylläpitämiseen ja tällöin kehoa voidaan käyttää symmetrisemmin.

Jos ajoittaiset tuki- ja liikuntaelimistön oireet ovat edenneet häiritseväksi vaivaksi, kannattaa käydä ammattilaisen vastaanotolla. Fysioterapeutti voi hoitaa kipua ja antaa täsmäohjeet hoitoon. Lisäksi fysioterapeutin kanssa voi käydä läpi kehon kokonaisasentoa ja esimerkiksi kävelyä.