Siirry sisältöön
terveydeksi
Airut 1/2023
Terveydeksi!

Näin varaudut talven liukkaisiin

Jäinen maa ja kävelevät jalat.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Talven liukkaisiin voi varautua nastakengillä ja harjoittelemalla kaatumista.
Kuva: FotoDuets / Shutterstock.com

Liukkaisiin keleihin on hyvä varautua. Kaatuminen on yleistä, mutta vammojen minimoimiseksi sitä kannattaa harjoitella. Liukastumis- ja kaatumistapaturmat ovat yleisiä ja niistä aiheutuu merkittäviä kustannuksia. Joka kolmas suomalainen liukastuu ainakin kerran talven aikana.

Teksti Katri Suomalainen

Tyypillisimpiä kaatumisesta seuraavia vammoja ovat ranne- ja nilkkamurtumat, aivotärähdykset ja muut pään alueen vammat sekä iäkkäillä lonkkamurtumat. Lonkkamurtumista lähes 90 prosenttia tapahtuu kaatumisen seurauksena. Heikko­näköisillä lonkkamurtumat ovat yleisempiä ja sairaalajaksot pidempiä kuin hyvin näkevillä.

Kaatumisia voidaan ehkäistä kiinnittämällä huomiota jalkineisiin, harrastamalla monipuolisesti liikuntaa ja varautumalla sääolosuhteisiin riittävällä ajankäytöllä. Fysioterapeutti Georg Schleifer suosittelee myös kaatumisen harjoittelua.

– Kun ihminen kaatuu, niin hän ottaa vaistomaisesti kädellä vastaan, mikä voi aiheuttaa rannemurtuman. Kaatumista olisi hyvä harjoitella niin, että kädet pysyvät vartalossa kiinni. Pään alueen vammojen ehkäisemiseksi leuka tulisi viedä rintaan kaatuessa.

Talviolosuhteissa ulkona liikkujalla on tapana jäykistää itsensä, jolloin kävelystä tulee varovaista ja käsien rennot myötäliikkeet jäävät pois. Tämä lisää entisestään kaatumisriskiä, sillä kehon ollessa jännittynyt se ei ehdi reagoida liukastumiseen niin hyvin.

– Jos kävellään rennosti, kehon kyky reagoida liukastumiseen on paljon parempi, Schleifer toteaa.

Kenkiin laitettavat liukuesteet tai nastakengät ovat hyvä apu pystyssä pysymiseen liukkaalla kelillä.

– Nastakengät pitävät hyvin, mutta sisällä ne ovat liukkaat. Kitkakengät ovat hyvä valinta yleisjalkineiksi, sillä ne pitävät melko hyvin liukkaalla kelillä ja ovat sisällä turvalliset, Schleifer neuvoo.

Monipuolinen liikunta ehkäisee kaatumista

Kaatumisen ehkäisyssä tärkeintä on huolehtia säännöllisestä ja monipuolisesta liikkumisesta. Lihaskunto-, liikkuvuus- ja tasapainoharjoittelu auttavat pystyssä pysymiseen liukkaallakin kelillä.

– Kävely epätasaisessa maastossa esimerkiksi metsässä ja poluilla sekä yhdellä jalalla seisominen pehmeällä alustalla ovat hyviä tasapainoharjoituksia, Schleifer sanoo.

Liukkaalla kävellessä sisäreisien lihakset ovat normaalia kovemmalla käytöllä. Tämä voi joissain tilanteissa aiheuttaa kipua polven alueelle.

– Venyttelyrutiiniin kannattaa talvella lisätä myös sisäreisien venytykset, Schleifer ohjeistaa.

Suurin osa iäkkäiden kaatumisista tapahtuu kotona, minkä vuoksi kodin turvallisuuteen on tärkeää kiinnittää huomiota. Huonekalut kannattaa järjestää niin, että kodissa on selkeät kulkureitit. Mattojen alle on hyvä laittaa liukuesteet ja sängyn viereen maton, jotta sängystä ylös noustessa jalkojen alla olisi pitävä alusta.

Kaatumistilanteet tapahtuvat nopeasti eikä välttämättä ehdi ajatella, miten tulisi kaatua oikeaoppisesti. Harjoittelu kuitenkin kannattaa, jotta takaraivoon jää tieto siitä, miten tulisi toimia, kun jalat lähtevät yllättäen alta.  ­