Siirry sisältöön
Airut 3/2022

Vertaistukea ja käsitöitä Teamsissä

vaaleansininen neuletyö, jossa ruskeat puikot. Vieressä eri värisiä lankakeriä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Melica / Shutterstock.com

Koronaepidemian vuoksi näkövammaisyhdistysten perinteisiä toimintatapoja muutettiin. Myös Näkövammaiset Käsityöntekijät otti tekniikan avuksi vertaistuen välittämisessä.

Teksti Hannu Huovinen

Helsinkiläinen Heli Liimatta on toiminut emäntänä ideoimassaan Teams-sovelluksen avulla toteutetussa Puikon koukuttamat – vertaistuki- ja keskusteluryhmässä. Hyvien kokemusten innoittamana Näkövammaiset Käsityöntekijät on perustanut toisenkin vastaavanlaisen ryhmän, jonka nimi on Harjansitojat ja kopantekijät. Ryhmän isäntänä toimii jyväskyläläinen Mauno Sirviö.

Molempiin ryhmiin voi osallistua tietokoneella tai mobiililaitteella, esimerkiksi puhelimella, johon voi ladata Teams-sovelluksen. Mukaan ryhmiin pääsee linkin kautta, joka löytyy muun muassa Näkövammaisten Käsityöntekijöiden verkkosivulta ja yhdistyksen Facebook-sivulta.

– Puikon koukuttamien ryhmässä keskustelijoita on ollut keskimäärin seitsemän henkilöä kerrallaan, Heli Liimatta kertoo.

Molempiin keskusteluryhmiin voivat osallistua kaikki halukkaat ympäri maan riippumatta koulu-tustaustasta tai käsityötaidoista.

– Keskusteluiden aiheina ovat olleet käsitöiden lisäksi kulttuuriin, ruuanlaittoon, erilaisiin apuvälineisiin ja terveyteen liittyvät aiheet, Liimatta luettelee.

– Emäntänä oleminen on helppoa, eli odottelen ihmisten ottavan yhteyttä annetun linkin tai puhelinnumeron välityksellä. Emännyyteen sitoutuminen vaatii paikalla olemista torstaisin iltakuudesta eteenpäin noin parin tunnin ajan. Jos en joskus itse pysty emännöimään, varahenkilö hoitaa tilaisuuden, Liimatta kertoo.

Etäyhteyden ansiosta matkustamisen mukanaan tuomat ongelmat ovat hävinneet. Järjestäjän ei myöskään tarvitse varata tiloja eikä järjestää tarjoiluja. Liimatta uskoo vastaavan käytännön lisääntyvän tulevaisuudessa harrasteryhmien- ja yhdistysten toiminnassa.