Siirry sisältöön
Airut 3/2023
Periskooppi

Sulavasti etäkokouksiin

Piirroskuvassa kannettavan tietokoneen näytöllä näkymä etäkokouksesta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Etätapaamiset ja -kokoukset ovat tulleet jäädäkseen
Kuva: ST.art / Shutterstock

Etätapaamiset ja webinaarit ovat vakiintuneet järjestöjen toimintaan – myös Näkövammaisten liitossa.

Periskoopin toimitus listasi parhaat vinkit etätapahtumien järjestäjille ja osallistumistaan vielä harkitseville.

Teksti Aatu Komsi

Järjestäjä, huomioi nämä

  1. Vaikka Teams, Zoom ja Google Meet ovat aika saavutettavia, ne muuttuvat koko ajan. ”Ohjelmistot kehittyvät yhä helppokäyttöisemmiksi ja saavutettavammiksi, mutta monesti niissä on kuitenkin puutteita. Tapahtuman järjestäjän tarvitsee siis myös pysyä kärryillä niiden kehityksestä ja aina tarkistaa viimeisin tuotepäivitys”, sanoo Näkövammaisten liiton saavutettavuusasiantuntija Terhi Manninen.
  2. Osallistujien saavutettavuustarpeet kannattaa selvittää etukäteen. Kaikki ruudunlukijan käyttäjätkään eivät hallitse ohjelmaansa kattavasti, vaan voivat tarvita tukea mikrofonin, videokuvan tai chatin käyttöön. Teamsin näppäinkomennot näihin löydät verkkosivuiltamme kohdasta Saavutettavat etä- ja hybriditapahtumat.
  3. Zoom on järjestäjälle Teamsia monimutkaisempi, mutta sen videotallenteet ovat parempilaatuisia kuin Teamsillä.
  4. Teamsissä voi nykyään merkitä kokoukselle useita ”yhteisjärjestäjiä”, joilla on käytännössä kaikki samat oikeudet kuin alkuperäisellä kokouksen tekijällä. Tästä kannattaa huolehtia esimerkiksi sairaustapausten varalta.
  5. Teams-kokoukseen voi osallistua puhelinsoitollakin, jos kokouksen luojan Microsoft 365 -käyttäjätilille on ostettu Puhelinneuvottelu-lisäpalvelu.
  6. Tiedota tapahtumastasi hyvissä ajoin. Kuulonäkövammaisten on jätettävä tulkkitilauksensa Kelalle viimeistään viikko etukäteen. Jos tilaisuudessa on tulkkia käyttäviä osallistujia, älä anna tilaisuuden venyä yliajalle, koska tulkkaus päättyy kuitenkin ennalta sovittuna hetkenä.

Lisää etätapahtumien saavutettavuusohjeita englanniksi löydät osoitteesta www.w3.org/WAI/teach-advocate/accessible-presentations.

Osallistuja, huomioi nämä

  1. Kiinnostavia ilmaisia webinaareja löydät esimerkiksi monien järjestöjen verkkosivuilta: Sivikseltä (koulutukset), Kansalaisareenalta (tapahtumat), Sostelta (tapahtumakalenteri) ja Näkövammaisten liitolta (tapahtumakalenteri). Myös lukuisat muut järjestöt, virastot ja vaikkapa ohjelmistoyritykset pitävät webinaareja, joissa esittelevät ajankohtaisia aiheita tai kouluttavat ohjelmien käyttöön.
  2. Etänä kotoa käsin osallistuessasi voit liikkua ja toimia paljon vapaammin kenenkään huomaamatta. Voit samalla keittää kahvia tai syödä sämpylää – eikä kukaan kuule, vaikka pieraisisit välissä.
  3. Monien järjestäjien saavutettavuusosaaminen on kehnoa. Kannattaa jo ilmoittautuessa kertoa omista saavutettavuustarpeista ja pyytää lukemaan diat ääneen tai lähettämään ne sinulle ennakkoon.
  4. Etätapahtumiin liitytään usein avaamalla sähköpostin mukana tuleva linkki, joka ohjaa suoraan etäkokousohjelmaan kuten Teamsiin tai Zoomiin. Usein voit osallistua webinaariin myös nettiselaimella ilman tarvetta lisäohjelmien asentamiselle. Ensikertalaisen kannattaa silti avata liittymislinkki jo 30 minuuttia etuajassa – uusien ohjelmien asentaminen tai toisinaan vaadittu uuden käyttäjätilin luominen voivat viedä aikaa.
  5. Varmista etukäteen, saatko myöhemmin tapahtumasta videotallenteen. Et välttämättä – syitä voi olla useita aina saavutettavuushaasteista yksityisyydensuojaan, vetäjän mieltymyksiin ja yksittäisen esiintyjän toiveisiin.

Järjestötoimintaan keskittyvä sähköinen uutiskirje Periskooppi ilmestyy vuonna 2023 tilapäisesti Airuen sivuilla.