Siirry sisältöön
Airut 3/2023
In memoriam

Ari Suutarla

Mustavalkoinen kuva Ari Suutarlasta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Ari Suutarla.
Kuva: Markku Hellevuo / Ehta Oy
Teksti Mikko Ojanen

Tunnettu näkövammaisvaikuttaja, vammaisaktivisti, kehittyvien maiden vammaisten puolestapuhuja, pappi, Ari Suutarla menehtyi vaikeaan sairauteen 12. huhtikuuta. Ari oli kuollessaan 80-vuotias. Hän oli syntynyt Ilmajoella joulupäivänä vuonna 1942.

Lieneekö yhtään näkövammaista, joka ei ainakin tietäisi, kuka oli Ari Suutarla? Ari ansioitui lukuisissa erilaisissa luottamustehtävissä näkövammaisten järjestötoiminnassa. Suurimman osan vuotta hän oli matkoilla sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän tahtoi kohdata mahdollisimman monta näkövammaista ihan henkilökohtaisesti.

Ari oli myös erittäin tunnettu vaikuttaja evankelisluterilaisessa kirkossa. Hänen pitämänsä luento näkövammaisen kohtaamisesta oli osa kurssia, joka jokaisen papiksi aikovan oli suoritettava. Millään muulla luennolla me teologian opiskelijat emme nauraneet yhtä paljon ja yhtä makeasti, kun Ari kertoi kokemistaan kommelluksista.

Diakonia-alan oppilaitoksissa hän myös luennoi ja se näkyi diakoniaviranhaltijoiden kyvyssä kohdata näkövammaisia ihmisiä.

Kun Arilta monesti kysyttiin, miten vammaisiin ihmisiin pitäisi suhtautua, kuului vastaus: ”Parhaiten suhtautuu, kun lakkaa suhtautumasta.”

”Vanha pappi” on päässyt lepoon, ikuinen valo häntä valaiskoon.

Kirjoittaja on näkövammainen rovasti.