Siirry sisältöön
Airut 4/2022
In memoriam

Tapio Äystö

Mustavalkoisessa kuvassa mies, jolla on tuuhea parta ja ruskeat lyhyet hiukset. Vaalea kauluspaita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Marika Mäkinen
Teksti Teuvo Ruponen

Tapio Äystö kuoli 18. heinäkuuta Lahdessa. Hän syntyi Teuvalla 22. lokakuuta 1951.

Koulunkäyntinsä hän aloitti Helsingin sokeainkoulussa, josta siirtyi oppikouluun kotipaikkakunnalleen. Tapsa kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1970. Hän kirjoitti myös lyhyen matematiikan, sillä hänen vankka käsityksensä oli, että matematiikka sopii näkövammaiselle aivan yhtä hyvin kuin muutkin aineet. Omalla esimerkillään hän osoitti tämän todeksi.

Opinnot jatkuivat syksyllä 1970 sokeain ammattikoulussa, jossa Tapio osallistui ensimmäiselle näkövammaisten atk-kurssille. Koulutuksen jälkeen hän sai ensimmäisenä sokeana atk-ohjelmoijan paikan Neste-osakeyhtiöstä. Vuonna 1981 hän siirtyi Yleisradion palvelukseen toimien järjestelmäasiantuntijana. Yleisradion ulkoistettua ATK-osaston Tapio siirtyi Tietoenatorille vuonna 2000 jatkaen samoissa työtehtävissä vuoteen 2008. Työuran kokonaiskesto oli 37 vuotta.

Tapion järjestöura on ollut pitkä ja merkittävä. Hän toimi 15 vuotta Päijät-Hämeen Näkövammaiset ry:n puheenjohtajana ja lisäksi vuosia hallituksen jäsenenä. Suomen Sokeat ry:n puheenjohtajana hän oli seitsemän vuotta. Yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi hänet valittiin 2018. Tapio vaikutti monin tavoin myös Näkövammaisten Kulttuuripalvelussa ja Näkövammaiset atk-ohjelmoijat ry:ssä. Valtakunnalliseen näkövammaistyöhön hän osallistui aktiivisesti, ja oli useita vuosia liiton valtuustossa.

Tietotekniikka oli Tapsalle työ ja harrastus. Muita harrastuksia olivat kirjallisuus ja musiikki. Soittipa hän itsekin haitaria.

Tapsaa kaipaamaan jäivät puoliso ja lapset perheineen sekä laaja ystäväjoukko.