Siirry sisältöön
Airut 6/2023

Annansilmät-Aitta jatkaa verkossa

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla mies kädessään valkoinen kori. Oikealla sama mies istuu rottinkituolissa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Annansilmät-Aitan myymäläpäällikkö Simo Parviainen on luonut muun muassa ekopäreestä valmistetun Ruudukko-korisarjan.
Kuva: Marika Mäkinen

Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n Annansilmät -Aitan kivijalkamyymälä lakkaa olemasta vuoden lopussa. Jatkossa keskitytään verkkokauppaan, yritysmyyntiin ja huonekalujen korjaukseen.

Teksti Marika Mäkinen

– Myymälän syrjäinen sijainti kaukana asiakasvirroista ja kuluttajien tällä hetkellä varovainen ostokäyttäytyminen on hiljentänyt kivijalkamyymälän myyntiä, kertoo verkkokauppaan siirtymisen taustoista myymäläpäällikkö Simo Parviainen.

Hänen mukaansa yritys- ja verkkokauppamyynti on nykyisin hieman yli 60 prosenttia kaikesta myynnistä.

Verkkokauppa avattiin Annansilmät-Aitassa lokakuussa 2013, mutta jo sitä ennen yrityksellä oli jonkin verran verkkomyyntiä. Keväällä 2023 siirryttiin nykyiseen Finqu-verkkokauppa-alustaan.

Muitakin muutoksia Annansilmät-Aitassa on luvassa, kun Simo Parviainen on 42 vuoden uran jälkeen jäämässä eläkkeelle vuoden vaihteessa. Myymäläpäällikön tehtävässä Parviainen on toiminut vuodesta 2000 lähtien. Parviainen on tehnyt myös tuotekehitystä: hän on luonut muun muassa ekopäreestä valmistetun Ruudukko-korisarjan ja joitakin kalustemalleja.

Parviainen hoitaa eläkkeen ohessa edelleen myynnin yrityksille, verkkokauppatilaukset, ostotoiminnan ja markkinointia.

Yli sata vuotta käsityötä

Annansilmät-Aitta aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1919 Laurinkadulla, josta siirtyi vuonna 1927 Annankadulle. 1981 Annansilmät-Aitta aloitti Mäkelänkadulla. Parhaimmillaan myymälöitä oli kaupungissa kuusi: Kalliossa, Töölössä ja keskustassa.

Vuonna 2003 myymälä avattiin myös Iiris-keskuksessa.

Annansilmät-Aitan liikeidea on ollut tarjota myyntikanava näkövammaisille käsityöläisille ja työllistää. Myymälä on toiminut myös näyteikkunana näkövammaisten käsitöille ylläpitämällä laajaa valikoimaa Annansilmät-tuotteita.

Simo Parviainen uskoo, että näkövammaisten käsityölle on edelleen kysyntää.

– Vaikka tuotteemme ovat perinteisiä, ne puhuttelevat myös nykypäivän kuluttajaa. Ja se, että tuotteet valmistaa näkövammainen, on monelle ostajalle tärkeä asia.

Hän kertoo, että Aitassa tehdään jatkossakin pienimuotoista tuotekehitystä.

Näkövammaisten artesaanien koulutuksen alasajo ammattiopisto Livessä huolestuttaa Parviaista, sillä se hankaloittaa käsityöammattien oppimista.

– Joidenkin tärkeiden tuotteiden, kuten rottinkikalusteiden, tekijöitä ei enää ole monta.

– Pyrimme jatkossa saamaan entistä enemmän Annansilmät-tuotteita jälleenmyyjille ja toivottavasti sitä kautta töitä taitaville käsille olisi jatkossakin, Parviainen sanoo.