Siirry sisältöön
Airut 12/2018

Käsityöläisten veroale päättyy

Valkoinen lankakerä, johon on työnnetty neula.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Vapautus arvonlisäverotuksesta on helpottanut noin viidenkymmenen näkövammaisen yrittäjän liiketoimintaa. Korvaavaa ratkaisua ei ole vielä löytynyt.

Teksti Jaana Argillander

Vaikeavammaisille käsityö- ja korjaus­alan yrittäjille myönnettävät veronhuojennukset päättyvät vuoden 2018 lopussa. Huojennukset mahdollistanut laki on säädetty määräaikaiseksi aina yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi kerrallaan, sillä pysyvää lakia ei ole voitu säätää EU-direktiivin vastaisena.

Vapautus arvonlisäverosta on koskenut arvioiden mukaan noin viittäkymmentä näkövammaista käsityö- ja korjausalan yrittäjää, joiden työ- ja toimintakyky on alentunut vähintään 70 prosenttia.

Näkövammaisten liitto ja Invalidiliitto ovat aina kahden vuoden välein saaneet hankittua alv-vapautukselle jatkoa. Se on vaatinut lausuntoja ja yhteydenottoja eduskuntaan sekä suhteiden hyödyntämistä. Liitot ovat myös esittäneet vaikeavammaisten yrittäjien aseman turvaamiseksi kestävämpää järjestelmää ja halunneet lain huomioivan yhdenvertaisesti kaikki vammaiset yrittäjät.

Asia on liittynyt hallitusohjelman Osatyökykyisille tie työelämään eli OTE -kärkihanketta. Toistaiseksi vammaisten henkilöiden yritystoimintaan ei ole löytynyt korvaavaa tukimallia, joka kompensoisi heikentyneen työkyvyn aiheuttamaan ansion alenemaa. Kelan elinkeinotukea on kuitenkin määrä kehittää vammaisten yrittäjyyden tukemiseksi, mistä NKL onkin ollut yhteydessä sosiaali- ja terveys- sekä työ- ja elinkeinoministeriöihin.

Vuoden 2017 alusta on ollut voimassa yrittäjävähennys liikkeen- tai ammatin­harjoittajan verotuksessa. Kaikki liikkeen- tai ammatinharjoittajat saavat viiden prosentin yrittäjävähennyksen elinkeinotoiminnan tulostaan.

Kaikissa yrittäjyyteen liittyvissä asioissa neuvovat NKL:n työelämäpalvelun yrittäjyysneuvojat Jaana Argillander ja Hanna Karesjoki, puh. 09 396 041 ja etunimi.sukunimi@nkl.fi.