Siirry sisältöön
Airut 1/2024
Risteyksessä

Mikä on perhe?

Pyöreässä kuvassa ruskeahiuksisen ja -silmäisen miehen kasvot.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Marika Mäkinen
Teksti Ibrahim Milanovic

– En ole ollut yhteydessä veljeeni neljään vuoteen eikä olla riidoissa, sanoi entinen kollegani.

Kuuntelin yllättyneenä ja jäin suu auki.

Perheeseen liitetään usein vahvoja arvoja, kuten rakkautta, tukea ja turvaa. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö. Sen merkitys ja muoto vaihtelevat eri kulttuureissa.

Kotimaani ovat Bosnia ja Suomi. Kahden maan välillä on perhekäsityksessä eroja, mutta enemmän yhtäläisyyksiä.

Tänne tullessani huomasin, että Suomessa perhekäsitys on usein suhteellisen suppea. Perhe nähdään ensisijaisesti aviopuolison ja lasten yhteisönä. Laajennettu perhe, kuten isovanhemmat, sisarukset ja muut läheiset sukulaiset, on vähemmän keskeisessä asemassa. Bosniassa perhe käsitetään laajemmin. Siihen kuuluvat myös isovanhemmat, sisarukset ja läheiset sukulaiset.

Kun lapsi tulee Suomessa täysikäiseksi, hän muuttaa pois kotoa ja vanhemmat jopa suostuttelevat häntä siihen. Jos vaan talossa on tilaa, Bosniassa yritetään kynsin hampain pitää lasta kotona mahdollisimman pitkään, vielä silloinkin, kun tämä perustaa perheensä.

Suomessa vanhukset asuvat yksin isoissa asunnoissa, vaikka heillä olisi useampi lapsi. Bosniassa yleensä nuorin poika perheineen jää asumaan vanhempiensa kanssa.

Suomessa useimmiten yhteiskunta huolehtii ja hoitaa vanhukset, kun taas Bosniassa sen tekevät perheenjäsenet.

Kaikissa perheissä ei ole samalla tavoin, mutta yleisesti ottaen on. Suomi on hyvinvointivaltio, kun taas sodasta selvinnyt Bosnia ei ole, ja tällä on vaikutuksensa.

Suomessa ja Bosniassa on yhtäläisyyksiäkin. Molemmissa perhettä pidetään tärkeänä yhteiskunnallisena instituutiona, jolla on merkittävä vaikutus ihmisen elämään. Perhe on osa yksilön identiteettiä ja yhteisöllisyyden kokemusta.

Ibrahim Milanovic on kahden maan, Bosnian ja Suomen kansalainen.