Siirry sisältöön
Airut 10/2018

Fysioterapia-alalla vaaditaan ihmissuhde- ja sometaitoja

Toni Ilola istuu työpaikallaan hierontapöydän päällä FAN ry:n t-paita yllään ja hymyilee.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
FANin jäsenilleen järjestämät koulutukset ovat puheenjohtaja Toni Ilolan mukaan tärkeä osa yhdistyksen toimintaa.
Kuva: Aatu Komsi

– Juuri vuorovaikutus ihmisten kanssa tekee tästä työstä mielenkiintoista, sanoo Fysioterapia-alan Näkövammaisten FAN ry:n puheenjohtaja Toni Ilola.

Teksti Iiris Aittola
Kuvat Aatu Komsi

Toni Ilola on seurannut fysioterapia-alan muutosta ja kehittymistä ja hänellä on hyvä käsitys siitä, missä alalla tällä hetkellä mennään. Hänen mukaansa enää ei riitä, että alan ammattilaisilla on hyvät manuaaliset taidot tai että toimipaikka on siisti ja houkutteleva.

Ihmissuhdetaidot ovat tärkeitä. Jos kemiat kohtaavat, asiakas varaa helpommin uuden ajan ja asiakassuhde saattaa kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

– On tärkeää vaistota, milloin puhe on tervetullutta ja milloin hiljaisuus auttaa asiakasta rentoutumaan. Juuri vuorovaikutus ihmisten kanssa tekee tästä työstä mielenkiintoista, Ilola sanoo.

Ilolan mukaan myöskään suuret laitokset eivät ole enää nykypäivää. Pienemmät yksiköt tai omat hoitotilat, joissa on monipuolinen tarjonta ja mieluiten spa-tunnelma, menestyvät paremmin. Asiakkailla on internetin ansiosta jo valmiiksi paljon tietoa hoitomuodoista ja hoitajista.

– He ovat välillä vaativia, mikä on ihan hyvä asia.

Ilola muistuttaa, että internet ja some asettavat myös vaatimuksia alalla työskenteleville.

Ennen niin tärkeät keltaiset sivut ovat jääneet historiaan, ja tilalle ovat tulleet nettisivut, Facebook, Twitter ja Instagram. Hän itse käyttää sujuvasti nettiä ja somea ja hoitaa oman toimipaikkansa markkinoinnin ja viestinnän muidenkin puolesta. Ilola kertoo ottaneensa ensimmäisten joukossa käyttöön myös nettiajanvarauksen.

Toni Ilolan omassa toimipaikassa, Studio Eudokiassa Helsingin Kalliossa, työskentelee Ilolan lisäksi kolme muuta henkilöä. Heistä kaksi on näkövammaisia kuten Ilola itsekin.

Toni Ilola istuu hierontapöydän päällä FAN ry:n t-paita päällään.
FAN ry:n puheenjohtaja Toni Ilola haluaisi jäsenten käyttöön vinkkipankin työssä jaksamisen helpottamiseksi.

Vinkkipankki raskaaseen työhön

Kemistä kotoisin oleva Ilola valmistui aikoinaan ammattikorkeakoulusta sosionomiksi ja ehti työskennelläkin sosiaalialalla jonkin aikaa ennen ammatinvaihtoaan. Nykyisin 32-vuotias perheenisä asuu pääkaupunkiseudulla.

Vuoden 2018 alusta Toni Ilola on toiminut myös Fysioterapia-alan Näkövammaisten (FAN ry) puheenjohtajana. Järjestötoiminta oli hänelle tuttua jo opiskeluajoilta; hän on ollut mukana opiskelijajärjestöissä, politiikassa ja kansanliikkeissä. Hän oli myös mukana vastustamassa ydinvoimalaa, joka meinasi tulla mökkinaapuriksi parin kilometrin päähän.

FANin toimintaan Toni tuli mukaan heti koulutetuksi hierojaksi valmistumisen jälkeen vuonna 2011. Hän ehti olla mukana useamman vuoden hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajanakin ennen siirtymistään puheenjohtajaksi tämän vuoden alussa.

Fysioterapia-alan työ on fyysisesti kohtalaisen raskasta. Yhdistyksessä on jäseniä 217, joista suurin osa on tehnyt hoitotyötä pitkään. Myös näkövamma aiheuttaa joissain tilanteissa lisäkuormitusta. Toni Ilola haluaa korostaa työssä jaksamista myös yhdistyksen toiminnassa.

– Haluaisin kerätä kattavan vinkkipankin näkövammaisille fysioterapia-alalla työskenteleville ammattilaisille. Monet ovat itse keksineet luovia ratkaisuja käytännön ongelmiin. Vinkkipankki voisi helpottaa vasta alalle tulleiden ja miksei muidenkin alalla työskentelevien arkea.

Myös vertaistuen saaminen ja antaminen sekä yhdistyksen järjestämät koulutukset ovat Ilolan mielestä tärkeä osa yhdistyksen toimintaa.

– Jokainen saa koulutusmateriaalinsa saavutettavassa muodossa ja opettajat ottavat opetuksessaan näkövamman huomioon kuvailemalla hoitotekniikoita ja näyttämällä niitä kädestä pitäen. Osallistumiskynnys on monille pienempi, kun porukka on ennalta tuttua. Samalla koulutuksissa tutustuu uusiin ihmisiin.

Aika lähteä pois

Jaksamisen haasteet eivät koske vain asiakastyötä vaan Ilolan tapauksessa myös luottamustehtävää. Toni Ilola kertookin, että hänellä on paljon rentoutumiskeinoja. Reissu pohjoiseen tai matkustaminen perheen kanssa irrottavat hyvin arjesta. Luonnossa liikkuminen on Toni Ilolalle tärkeää ja kesällä etenkin melominen. Lisäksi hän rakentelee mielellään puisia pienoismalleja.

– Kaikenlaisten uusien asioiden opiskelu on myös kiinnostavaa ja taustalla on ajatus elinikäisen oppimisen tärkeydestä, hän sanoo.

Toni Ilola onkin itse varsin ahkera jatko-opiskelija, sillä lisäkoulutuksia on kertynyt yli 20.

Hän uskoo, että fysioterapia-alan vetovoima säilyy ja alalle hakeutuu tulevaisuudessakin nuoria näkövammaisia tasaiseen tahtiin. Yhdistyksellä riittänee haasteita toiminnan ja rahoituksen suhteen myös jatkossa, mutta tarve FANille ei katoa minnekään.

Lisätietoa yhdistyksestä ja sen toiminnasta löytyy osoitteesta www.fanry.fi.