Siirry sisältöön
Airut 2/2023

Parempaan elämänlaatuun

Tummahiuksinen nainen hymyilee.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Projektikoordinaattori Mari Laine.
Kuva: Lehtikuva / Sami Halinen. Kuvankäsittely: Liisa Lähteenmäki
Teksti Marianne Tenhami

Fysioterapia-alan Näkövammaisissa alkoi vuoden alussa Visus-hanke, jolla halutaan parantaa näkövammaisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä terveellisillä elämäntavoilla. Tavoitteena on ehkäistä sairauksia ja tuki- ja liikuntaelinvaivoja.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on kartoitettu näkövammaisuuden ja ennenaikaisen kuolleisuuden välistä yhteyttä.

– Tulokset olivat hälyttäviä. Vaikeasti heikkonäköisten ja sokeiden ennenaikaisen kuolleisuuden riski oli 89 prosenttia korkeampi kuin näkevillä ikätovereilla. Lievästi heikkonäköisillä prosentti oli 29, sanoo projektikoordinaattori Mari Laine.

Lisäksi tutkimuksissa on osoitettu näkövammaisuuden yhteys diabetekseen, sepelvaltimotautiin, masennukseen, tuki- ja liikuntaelinvaivoihin ja korkeampaan loukkaantumisriskiin.

– Suomessa ei ole tuotettu näkövammaisille terveyteen liittyvää, näkövammaisuuden huomioivaa tietoa saavutettavassa muodossa. Me päätimme korjata asian. Tervetuloa hyödyntämään sitä.

Kolmivuotinen hanke käynnistyi Näkövammaisten liiton myöntämällä starttirahoituksella. Varsinainen hankerahoitus tulee STEA:lta.

Hankkeen ensimmäinen askel, Terveydeksi!-palsta, on Näkövammaisten Airuessa julkaistava juttusarja. Lisäksi kootaan tuoretta tutkimustietoa terveyden osa-alueista ja tuotetaan siitä materiaalia pistekirjoituksella, Daisy-julkaisuina, podcasteissa ja somekanavissa. Kevään aikana avautuville kotisivuille luodaan materiaalipankki. Lisäksi järjestetään seminaareja ja luentoja. Paralympiakomitean kanssa tehdään yhteistyötä hyödyntämällä näkövammaisille suunnattua Parempaan kuntoon -opasta.

Näkövammaisten vertaistuelliset hyvinvointiryhmät aloittavat tänä vuonna Oulussa ja Rovaniemellä. Oulussa aloittaa myös projektityöntekijä. Ryhmien toimintaa esitellään alueyhdistyksille toiminnan laajenemiseksi eri puolille Suomea.

– Käynnistämme terveystsempparitoiminnan, johon koulutamme vapaaehtoisia. Terveystsempparit voivat lähteä näkövammaisten kanssa lenkille tai keskustella ruokavaliosta. Kirkon näkövammaistyön ja hyvinvointialueiden kuntoutusohjaajien kanssa tehdään etsivää työtä, jotta jäsenyhdistyksiin kuulumattomat näkövammaiset pääsevät mukaan, Mari Laine kertoo.