Siirry sisältöön
Airut 5/2019

Vammaisille yrittäjille ammattitutkinto

Sami Heiskanen pitää käsiään muuttolaatikkopinon päällä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Yrittäjä Sami Heiskanen vuokraa muuttolaatikoita pääkaupunkiseudulla vuokralaatikot.fi-verkkosivujensa kautta.
Kuva: Kimmo Levonen
Teksti Jaana Argillander ja Hanna Karesjoki
Kuva Kimmo Levonen

Vammaisille yrittäjille on kehitetty oma koulutusohjelma, jonka ensimmäiset opiskelijat aloittavat syyskuussa. Koulutus johtaa valtakunnalliseen yrittäjän ammattitutkintoon.

Yritystoiminta vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Tähän haasteeseen on haluttu vastata vammaisen yrittäjän ammattitutkinnolla. Koulutus auttaa yrittäjää tunnistamaan tyypilliset alaan liittyvät kipupisteet ja hallitsemaan niitä paremmin ja tarjoaa työvälineitä, joiden avulla yritystoiminnan hallinnoiminen ja suunnittelu on tehokkaampaa. Koulutuksen pääteemoja ovat muun muassa tuotteistaminen, yrityksen talousasiat, verotus, yrittäjän oma tulos, markkinointi, myynti, sopimukset ja lakiasiat.

Vammaisen yrittäjän ammattitutkinto on tarkoitettu päätoimisena tai sivutoimisena yrittäjänä toimiville, jotka haluavat kehittää yritystoimintaansa ja lisätä sen kannattavuutta sekä yritystoimintaa suunnitteleville, jotka ovat käynnistämässä liiketoimintaa lähitulevaisuudessa. Jokainen hakija haastatellaan ja opiskelijavalinnat tehdään haastattelujen perusteella. Haku koulutukseen päättyy 9. elokuuta.

Koulutus sisältää koulutuspäivien lisäksi klinikkatyöskentelyä erilaisten haasteiden ratkaisemiseksi, henkilökohtaista yritysneuvontaa sekä pienryhmämentoroinnin. Mentoreina toimivat kokeneet yrittäjät, joilla kaikilla on vahva liiketoiminnan kehittämisen osaaminen. Vastuukouluttajana toimii Tarja Pursiainen, joka on kokenut yrittäjä ja Activeworking Oy:n perustaja.

Koulutuksessa on kymmenen lähipäivää ajanjaksolla 5.9.2019–31.10.2020, jotka toteutetaan Iiris-keskuksessa Helsingissä. Lähipäiviin liittyvät oppimistehtävät tehdään omaan yritykseen ja yritystoiminnan kehittämiseen tai yritystoiminnan suunnittelemiseen ja käynnistämiseen. Koulutuskokonaisuuteen kuuluu myös henkilökohtaista yritysneuvontaa oman yritystoiminnan kehittämiseen tai yritystoiminnan suunnitteluun ja aloittamiseen sekä yksilö- ja ryhmäohjauksia tutkinnon suorittamiseksi.

Vammaisen yrittäjän ammattitutkintoon liittyvän koulutusmateriaalin saa pistekirjoituksella, isokirjoituksella tai sähköisesti saavutettavassa muodossa. Näkövammaiset voivat myös hakea avustusta koulutus- kustannuksiin ja ammattitutkintostipendiin apurahatahoilta.

Vammaisen yrittäjän ammattitutkinto johtaa valtakunnalliseen yrittäjän ammattitutkintoon. Koulutus toteutetaan päätoimisille yrittäjille oppisopimuskoulutuksena, jolloin se on maksuton. Sivutoimisille yrittäjille tai yritystoimintaa suunnitteleville VOS-rahoituksen omavastuuosuus on 200 euroa.

Koulutukseen hakeminen: www.careeria.fi/koulutus/vammaisten-yrittajan-ammattitutkinto. Jos hakemuksen täyttämisessä tulee tietokoneen apuvälineillä ongelmia, NKL:n digitalisaatioasiantuntija auttaa: ville.lamminen@nkl.fi p. 050 400 2313.

Lisätietoja koulutuksesta: tarja.pursiainen@activeworking.fi, p. 040 773 6234. Avustus koulutuskustannuksiin ja tietoa ammattitutkintostipendistä: www.nkl.fi/fi/etusivu/palvelut_nakovammaisille/opiskelu/apurahoja-opiskelijalle