Siirry sisältöön
Airut 6-7/2019

Etiopian näkövammaisjärjestö edistää koulutusmahdollisuuksia

Sultan Yismu työpöytänsä ääressä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Sultan Yismu on Etiopian näkövammaisjärjestön johtaja.
Kuva: Marika Mäkinen

Etiopiassa näkövammaisjärjestön ENABin tärkein tehtävä on edistää näkövammaisten koulutusmahdollisuuksia ja muistuttaa, että näkövammaiset ovat yhdenvertaisia muiden kanssa.

Teksti ja kuvat Marika Mäkinen

Sultan Yismu, 39, on Etiopian kansallisen näkövammaisjärjestö ENABin johtaja. Järjestön päämaja on pääkaupunki Addis Abebassa, jonka lisäksi sillä on 32 aluetoimistoa eri puolilla maata.

Addiksen toimisto on punaiseksi rapattu kivitalo, jota ympäröi varjoisa piha-alue. Pihalla käyskentelee näkövammaisia kaupunkilaisia, jotka tulevat viettämään toimiston piha-alueelle aikaansa ja tapaamaan tuttuja. ENAB:in residenssi on ilmeisen tärkeä vertaistuen ja sosiaalisen kanssakäymisen paikka.

Yismu itse on heikkonäköinen. Hän siirtyi järjestön johtajaksi erityisopettajan työstään kuusi vuotta sitten. Yhteensä toimistolla on töissä 31 työntekijää.

ENAB on Etiopian vanhin vammaisjärjestö, jolla on kunniakas historia. Järjestö perustettiin 1960 valvomaan näkövammaisten etiopialaisen oikeuksia ja osallisuutta. Järjestön ensimmäiseksi suojelijaksi tuli keisari ja keisariperheen jäsenet lahjoittivat järjestölle maatilkkuja, joista yhdelle rakennettiin nykyinen päämaja.

Hän kertoo, että järjestöllä on jäseniä noin 16 000, mutta sanoo samaan hengenvetoon, että varsinaista täsmällistä tietoa jäsenmäärästä ei ole olemassa.

Koulutus kuuluu myös näkövammaisille

Järjestön keskeinen tehtävä on muistuttaa näkövammaisten ihmisten olemassaolosta ja siitä, että he ovat yhdenvertaisia muiden kanssa ja ansaitsevat kunnioitusta siinä missä kuka tahansa.

Näkövammaisten koulutusmahdollisuuksien edistäminen on myös yksi järjestön perustehtäviä. Sillä on myös kaksi omaa sisäoppilaitosta ja kaksi asuntolaa näkövammaisille oppilaille, jotka käyvät koulua kaukana kotoa Amharan alueella, joka on yksi Etiopian yhdeksästä osavaltiosta.

Suurin haaste Etiopiassa on edelleen se, että näkövammaiset lapset ja nuoret jäävät koulutuksen ulkopuolelle tiedonpuutteen vuoksi. Usein vanhemmat ajattelevat, että näkövammaista lasta on turha laittaa kouluun. Myös liikkuminen vuoristoisessa maassa, jossa välimatkat ovat pitkät ja julkinen liikenne on maaseudulla puutteellista, on haaste.

Yismun mukaan asenteet näkövammaisten koulutusta kohtaan vaihtelevat paljon juuri sen mukaan, ollaanko kaupungissa vai maaseudulla, jossa koulutielle lähteminen saattaa katketa jo pelkästään juuri koulumatkojen vuoksi.

Etenkin maaseudulla myös koulujen varustetaso on äärimmäisen vaatimaton. Koska kaikenlaisesta oppimateriaalista, myös tavallisista oppikirjoista on pulaa, pisteaineistojen saaminen näkövammaiselle oppilaalle on käytännössä mahdotonta.

Kohti parempaa

– Vaikka budjettimme on pieni, yritämme järjestää näkövammaisille koululaisille ja opiskelijoille äänikirjoja ja pistemateriaaleja ja edistää heidän mahdollisuuksiaan käyttää tietotekniikkaa, Yismu sanoo.

– Olemme toiveikkaita etenkin nyt, kun lainsäädäntö kehittyy.

Etiopiassa on näihin päiviin saakka ollut voimassa kansalaisjärjestölaki, joka on estänyt oikeuksienvalvonta- ja ihmisoikeustyötä tekeviä kansalaisjärjestöjä ottamasta vastaan ulkomaista rahoitusta. Helmikuussa vanhaa lakia kuitenkin muutettiin niin, että tiukat rahoitusrajoitukset purettiin.

Muutoinkin Etiopiassa puhaltavat uudet demokraattisemmat tuulet, kun vuosi sitten maahan valittiin uudistusmielinen pääministeri Abiy Ahmed. Samalla siirryttiin pois autoritäärisen pääministerin Hailemariam Desalegnin johtamasta politiikasta, jossa kansalaisvapauksia oli tiukasti rajattu.

Etiopia on ratifioinut suurimman osan tärkeimmistä kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, myös vammaisten ihmisoikeussopimuksen. Sultan Yismu on tietoinen myös Marrakeshin sopimuksesta, joka avaisi ovet valtavaan määrään englanninkielistä kirjallisuutta lukemisesteisille ja edistäisi näin huimasti näkövammaisten opiskelumahdollisuuksia.

– Yritämme vaikuttaa poliitikkoihin, jotta se allekirjoitettaisiin, Yismu sanoo.

Näkövammaisten liiton kehitysyhteistyön hankekumppani Etiopiassa on HPDO eli Help for Persons with Disabilities Organisation. Liiton edustajat vierailivat hankematkallaan siellä, ja tutustuivat myös näkövammaisjärjestö ENABin toimintaan. Lisää Etiopia-aiheisia juttuja julkaistaan tulevissa Airut-lehdissä.